Deniz balıkçılığı kadar rağbet gören bir balıkçılık türü de akarsu balıkçılığıdır. Kimilerimiz tercih nedeni olarak, kimilerimiz de denizde balık avlama imkanı olmadığı için zorunluluktan dolayı akarsularda balık avlar. Her iki balık avlama mekanının da birbirinden farklı avlanma yöntemleri ve koşulları vardır. Özellikle akarsu balıkçılığı, daha detaylı bir mera bilgisine ihtiyaç duymamızı gerektirir. Bu yazımızda akarsuda balık nerelerde bulunur? Sorusuna cevap bulmaya çalışacağız.
Akarsuların çok çeşitli ve değişken mera yapıları vardır. Hem farklı akarsuların sahip oldukları yatak yapısı, hem de aynı akarsuda farklı kısımlarında oluşan yapılar.
Kimi yerde akarsu gürleyerek akarken, kimi yerlerde bu heybetini yitirip sakin bir deniz gibi yoluna devam eder.
Akarsuların tabanı, balıklar için oldukça alternatifli yaşam alanları sunar. Çok büyük kayalardan tutun ağaç köklerine veya yar tabir ettiğimiz toprak altlarında suyun oymasıyla oluşan derin yarıklara kadar.
Yosunlar ve sazlıklar gibi, suyun kenarlarında balıkların korunması ve beslenmesi gibi bir çok oluşum yer alır. Sözün özü akarsular balık avlamak için tüm bu detaylar hakkında bilgi sahibi olmayı gerektirir.
Akarsularda balıkların hangi alanda yoğunlaştığını bilmek, daha verimli bir balık avı yapmanıza imkan sağlar.
Özellikle serpme ağı avcılığı, akarsularda bu konuda detaylı bilgi gerektirir. Balıklar günün farklı saatlerinde akarsuda belirli özellikler sunan alanlarda toplanır. Gerek serpme ağ olsun gerekse olta, bu alanlara atıldığında balık yakalama ihtimaliniz yükselecektir.
Öncelikle balıkların günün saat dilimine göre nerelerde bulunacağına bakalım. Bilinmesi gereken en önemli husus akarsu balıkları güneş batmaya yakın ve gün doğumunda yaylımda olur. Akarsuların sığ kısımlarında dahi bu saatlerde büyük balıklar dahil beslenme peşinde olacaklardır.
Günün öğle vaktini de içine alan önemli bir kısmını ise kaya altlarında, kök diplerinde yada sazlık alanlarda saklanarak geçirirler.
Bunların dışında, akarsuda balık avlayacak iseniz suyun hangi bölgelerini mera olarak tespit edeceğiniz önemlidir. Örneğin serpme ağı nereye atmalıyız? Nereye atacağımıza neye göre karar vermemiz gerekir?
Gün içerisinde balık avlarken, balıkları akar suyun hangi kısımlarında bulabilirsiniz fotoğraflarla bunlara değinelim.
Akarsularda balıkların en yoğun bulunduğu yerlerden biri, göl tabir ettiğimiz suyun durgun yerlerinde oluşan, derin kısımlardır. Özellikle öğle saatlerine yakın, balıklar daha derin kısımlara çekilir. Kıyıdan serpme ağ ile yapılacak avlarda, akasularda oluşan göllerin derin kısımlarında, balık yakalama olasılığınız daha yüksektir.
Bir diğer balık bulunma olasılığının yüksek olduğu nokta ise, su yüzeyine düşen söğüt ve benzeri ağaçların gölgesidir. Bir çok balık türü, beslenme süreleri dışında bu alanlarda toplanırlar. Ayrıca sarkan söğüt dallarından suya düşen böcekler de balıkların bu gölge alanlara toplanması için bir başka nedendir.
Akarsuların çağlak akan kısımlarında, kayaların alt kısmında oluşan durgun ve köpüklü kısımları yine balıklar için iyi bir yaylım alanıdır.
Akarsuyun kayalık bölgelerinde ise, balık öncelikle büyük kayaların altında oluşan yuvalarda saklanır. Beslenmek için çıktıklarında onları kayaların arasında oluşan geniş alanlarda avlayabilirsiniz. Eğer açık alanda balık bulamıyorsanız, mevcut kayaları saklanma yeri olarak kullanan balıkları avlayabilirsiniz.
Kayaların suyun akış hızını kestiği ve hemen alt kısmında oluşan küçük gölcükler, balıkların suyun akış hızı karşısında zorlanmadan durabileceği yerler olması bakımından balık avlamaya elverişlidir.
Son olarak genel bir değerlendirme yaptığımızda;
1-Suyun durgun kısmından hemen sonra başlayan ve akış hızının arttığı yerlerin başlangıç noktalarında balık daha yoğun olur.
2-Çağlak akan kısımların bitip, göl oluşumunun hemen başladığı durgun kısımlar balıklar tarafından tercih edilir.
3-Akarsu kenarında bulunan sazlık alanlar boyunca balıklar yuvalanır ve avlanmak için idealdir.
4-Yine göl oluşumların kenarlarında bulunan söğüt gölgeleri, balıkların günün farklı zaman dilimlerinde birikme noktalarıdır. Ayrıca bu söğüt veya benzeri ağaçların kökünde oluşan yar tabir ettiğimiz oyuklar, sürekli olarak balıklar için bir doğal korunak durumundadır.
5- Bu kısımlar ise çağlak akan, debisi yükselen akarsuyun akış hızının düştüğü kısımlarda oluşan, dar bir alanı kapsar. Yine akarsuyun suyu karıştırmasından ortaya çıkan yemlere balıkların toplandığı alandır.
Genel olarak bir akarsuda balık nerelerde bulunur? Nereleri avladığımızda balık tutma ihtimalimiz artar bunlara değindik. Sizlerde bu konuda bilgi sahibi iseniz yorumlarınızla paylaşınız. Balıkçılık konusunda hassas davranan, yasalara ve doğa kurallarına riayet eden herkese rastgele…