Akdeniz’in Tehlikeli Canlıları
Akdeniz’de yüzmek pek çoğumuz için zevkli olabilir ama denize girenlerin yaklaşık % 1 için tatsız bir sürpriz yaşama olasılığı vardır. Bunlardan en yaygın olanları:
Aşırı avlanma ve küresel ısınma nedeniyle sayılarında hızlı bir artış söz konusudur. Yaz ayları boyunca sıklıkla avlanmaları nedeniyle yerleşim yerlerinde çok sık rastlanmazlar.
Denizanaları alerjisi olan insanlarda kalp krizlerine hatta ölümlere yol açabildiklerinden denize girenlerin kaçınması gereken yaratıklardandır.
Denizanası ısırığında en iyi çözüm cımbızla dokunaçlarının tek tek temizlenmesi ve sonrasında beyaz sirke uygulanmasıdır. Tatlı su uygulamaktan ve ovmaktan kaçının. Eğer ciddi bir reaksiyon oluşursa derhal hastaneye gidiniz.
Trakonya
Trakonya kendini kuma gömüp üzerlerinden geçen balıkları avlar. Trakonyanın korkunç iğneleri vardır ve üzerine basan yüzücüler korkunç bir şok yaşarlar. Ağrı korkunçtur, şişme ve uyuşukluk yapar. En iyi tedavi yarayı dayanabildiğiniz kadar sıcak suya sokmaktır, bu zehri nötr hale getirir.
Deniz Kestanesi:
Deniz kestaneleri kayalık alanlarda oldukça yaygındır ve her yanları iğnelerle kaplıdır. Zehirli olmamalarına rağmen batmaları durumunda oldukça ağrı vericidir. Tedavi edilmediğinde ise enfeksiyona yol açabilirler. En iyi korunma yöntemi deniz ayakkabısı giymektir.
Balon Balığı
Denizlerimizde son yılların en büyük tehlikesi olan balon balığı balıkçıların da büyük belasıdır. Dünya denizlerinde Balon balığının 120’den fazla çeşidi var olup 30 kadar da tatlı suda yaşayan türleri vardır. Bir balon balığının 30 yetişkin insanı öldürebilecek toksini olabilmektedir