Bu makalede, öne çıkan görsel olarak oldukça faklı bir fotoğraf kullanmayı tercih ettim. Bir çoğunuzun gayet iyi bildiği ,ama detay fotoğrafı olduğu için belki de, bu nedir? sorusunu aklınıza getirmiş bir fotoğraf.. Aslına bakarsanız bu bir kerevitin (bir tür karides, halk arasında kerevit olarak bilindiği için bu ifadeye yer verilmiştir) kuyruk kısmı. Dikkatinizi çekti ise oldukça ilginç ve estetik bir yapıya sahip. Gelelim niçin bu fotoğrafı tercih ettiğime; yakın zamanlarda Antalya kıyılarında tekneden balık avı oldukça verimli geçmektedir.
Bu durumdan biz de yararlanmak istediğimiz için bu hafta sonu bir organizasyon kapsamında Antalya açıklarında balık avına çıktık. Beklentilerimiz büyüktü. Güne gecenin bir yarısı yollara düşerek başladık. Teknede ekip toplanırken biz de oltamızı limanda suya saldık. Böylece balık avı maceramız bir adet Kerevit ile başlamış oldu. Bu belkide günün geri kalanının, balık konusunda verimsiz geçeceğinin habercisi gibiydi.
Hafta boyunca balığa çıkanların paylaşımları ışığında biz de açıklarda güne merhaba diyerek, oltalarımızı yaklaşık 60-70 metre derinlere saldık. Saatler geçmesine rağmen, herhangi bir balık, oltamızın kıyısına bile uğramıyordu. İletişime geçtiğimiz diğer balıkçılarda aynı serzenişle ‘‘Daha dün buralar balık kaynıyordu, bir günde nereye kayboldular?” diyorlardı. Evet bu soruyu biz de sorduk, hani bir haftadır paylaşımda bulunduğunuz o balıklar nerede?
Balık yakalayamamayı sorun etmediğimiz için, günün geri kalanı oldukça güzel geçti.
Yine de, soframıza koyacak kadar balık yakaladık. Daha önce yazılan makalede yer alan barbun ile palamut avı yöntemiyle, yine palamut azmanı toriğimizi aldık. Bize sürpriz yapan balıklardan biri de barbundu. Barbun yine her zamanki ortalamaya yakındı. Asıl bizi üzen ise izmaritti. İzmarit avını bilen, avcılığının ne kadar heyecan verici olduğunu da bilir. Bu hafta sonu, maalesef bu zevkten mahrum kaldık.
Tekneden balık avlarken, bir çok balık yemi kullanıyoruz. Her defasında, bu yemlerin bir kaç çeşidini yanımızda bulundurmaya özen gösteriyoruz. Denizin dibindeki çeşitliliğe, biz de aynı şekilde karşılık veriyoruz. Genellikle tavuk göğsü, karides, boru kurdu ve yanniç tercih ettiğimiz yemler arasındadır.
Bu kadar hazırlık yapılarak, emek harcanarak gidilen ve son günlerde oldukça verimli olan avlaklarda, birden bire balığın çekilmesine, bir türlü anlam veremedik. Bu konuda açıklaması olan, bilgi sahibi olduğu düşünen siz değerli ziyaretçilerimizden yorum bekliyoruz.
Başlığımızda da söylediğimiz gibi Antalya’da balık avı: Biraz kararsız…