Site icon balıktayım.com

Antalya’da Balık Avı Zamanı

antalyada kıyıdan balık avı zamanı

Hiç şüphesiz ki Antalya dünyanın en güzel şehridir” Bu sözü duymayanımız yada bilmeyenimiz yoktur. Bu sözün haklılığını anlamak için özellikle gün doğumu ve gün batımını Antalya’da görmek gerekir. Bir başka açıdan bakacak olursak, balık avlamayı seven, bir doğa aşığı olarak kıyıdan bu manzaralar eşliğinde balık avlamanın size vereceği eşsiz keyfin tadı.

Kundu da günbatımı

Burada yer alan fotoğraflar da tarafımdan balık avcılığı yaparken çekilmiştir. Kundu‘dan plajların bulunduğu noktadan Antalya’yı bu şekilde görürsünüz. Belki bir kaç balık alırsınız; belki de eliniz boş dönersiniz. Bunun garantisi yok. Garantisi olan tek şey Antalya‘nın size tüm güzelliklerini sunmada göstereceği cömertliktir. Çeşitli dergi, kartpostal yada özellikle yabancı basın yayın organlarında gördüğünüzde iç geçirip ”ne güzel yerler var bu dünyada” derken yanı başınızdaki güzelliklerin farkına varamayabilirsiniz. Ben bu güzelliklerin farkındayım ve sizlerinde farkına varabilmeniz için bu yazıyı kaleme alma gereği duydum.

Belek sahilinden bir av

Gündüz bu alanda çok büyük olmayan mırmır, lokum v.b. balıkları yanniç, tavuk göğsü, boru kurdu gibi yemlerle alabilirsiniz. Kıbrıs sarması gibi takımla da kefal avının mevsimidir. Hatta bu hafta ekmekle kefal avlayan bir balıkçının kıbrıs sarması tabir edilen oltasına iki kilogram akyanın takıldığı da olmuştur. Bu da sizin ne kadar şanslı olduğunuza kalmış. Eğer geceye kalırsanız, çupra gibi bazı balıkların büyük boy olanlarını da yakalama imkanınız olur.

falezlerde günbatımı

 Eğer Kundu yerine Antalya’nın batı yakasından, falezler tarafından balık avlarsanız sizi karşılayacak cennet şehir Antalya manzarası değişecektir. Gün batımına yakın güneş ışığının denizle uyumlu dansının güzellikleri, sere serpe karşınızda olacaktır.

Bu manzara eşliğinde bu dönemde bolca bulunan bazı avcı balık türleri, avlanma alanınıza girecektir. Özellikle Akya, tral, ya da baracuda tarzı balıklar, bu mevsimde bu manzaralar eşliğinde sizi bekliyor olacaktır. Belki bir palamut ta kıyıya yakın, hızla yüzerken kendini oltanızın ucunda bulabilir. Konyaaltı plajı ise daha çok gece size cömert davranıyor bu aralar. Havaların yavaş yavaş soğumaya başladığı şu günlerde kıyı balıkçılığı en cömert günlerini yaşıyor. Bu fırsatı tekrar yakalamak için bir yıl daha beklemeniz gerekecektir. Özellikle Konyaaltı sahili boyunca sık sık karşınıza çıkacak balık malzemesi dükkanları, kullanacağınız yem ve takım konusunda size yardımcı olacaktır. Hangi balık türünü avlamak istediğiniz konusu sizin kullanacağınız yem ve oltayı belirleyecektir.

Eğer bu konuda yeterli bilgi ve beceriniz yok sa işinizi şansa bırakacaksanız da bilinçli olarak bırakmakta fayda göreceksiniz. Yani yıllardır Antalya‘da bu işin duayeni olmuş balıkçıların fikirlerini almak, size sonuca gitme konusunda yardımcı olacaktır. Her ne kadar tek deniz olsa da denizin içinde oluşmuş farklılıklar meraları oluşturur. Bir bölgede bolca balık bulunurken, yakın başka bir bölgede tek bir balık bile olmayabilmektedir.

Özellikle çayların denize döküldüğü bölgeler, avlak olarak daha da verimlidir. Akarsuların taşıdığı yemler, balıkları buralara çekmektedir. Bu alana toplanan balıkları için de avcı balıklar devreye girerek, verimli bir av alanı oluşturmaktadır.

Bütün bu açıklamalar ışığında önemli bir husustan bahsetmek istiyorum. Zaman zaman kovalar dolusu küçük balık yakalanarak, insafsızca yok ediliyor. Bu işe gönül vermiş amatör balıkçıların bu duruma kayıtsız kalmaması çok önemlidir. Bir diğer hususta kıyıda serpme ağ tarzı malzemelerle yapılan avcılıklar. Bunlara göz yumulduğunda, çok uzak olmayan bir zamanda, şu an yakalayabildiğimiz balıkları bulamayabiliriz. Sürdürülebilir bir balıkçılık için kurallara uymak dileğiyle bol avlar. Rast gele.

Exit mobile version