Arkadaşlarla ya da ailemizle balığa çıkarken avımızı daha eğlenceli ve güvenli hale getirmek için bazı hazırlıklar yapmalıyız. Burada bir balıkçının el çantasında bulunması gereken standart av malzemeleri dışında, yanımıza almamız gereken neler var onlardan bahsedeceğim.
Evimizin güvenli ortamından, belki de hiç bilmediğimiz ve güvenlik konusunda çokta emin olmadığımız bir mekana gidiyorsak, bu malzemeler sizi bazı sıkıntılı durumlardan kurtaracaktır. Bilmemiz gereken husus bu mekanlarda başta güneşin olumsuz etkilerinden tutun da böcek ısırmaları, yaralanmalar hatta ani müdahale gerektirecek sakatlanmalara kadar birçok risk sizi bekliyor olabilir. Balıkta ihtiyaç duyduğumuz malzeme listesi çok geniştir.
Balık avlamak için akarsu kenarına ya da, denize gitmeniz durumuna göre bazı farklılıklar göstermekle birlikte hazırlıklar aynıdır. Bu malzemelerin bir kısmına ihtiyaç, balık avlarken doğar. Biz de, kendimiz getirmediğimiz için arkadaşlarımızdan talep ederiz. Unutmayınız ki sizin ihtiyacınız olan bu malzemelere, talepte bulunduğunuz arkadaşınızın da ihtiyacı olacaktır.
Öncelikli olarak, balık avlamamıza yarayacak donanımı; makineyi, kamışı, ağırlıkları, yemleri (avlanma yöntemine göre canlı ya da sahteleri), misinayı, takımları (yedekleriyle birlikte), balığı iğneden çıkarmak için özel pense, iğne çıkarıcı, makas) gibi birçok malzemeyi balık çantamıza koymalıyız. Bu malzemeler isteğe bağlı olarak bir kısmı çıkarılabileceği gibi birkaç farklı malzemede eklenebilir. Bu sizin balık avını ne kadar ciddiye aldığınıza bağlıdır.
Bu temel malzemelere ilave olarak bize konfor sağlayacak ya da sağlığımızı koruyacak malzemeler de vardır.
- Balık Kovası: Genellikle evde bulunan yoğurt ya da boya kovalarını kullanırız. Bir balık kovası almak biz balıkçılığa daha fazla konsantre eder. Balık kovasına genellikle su koyarız ve balık akşama kadar su içerisinde durur. Oysa kovaya konan balık bir süre sonra ölür ve ölü balık su içerisinde daha kolay bozulur. Kovaya su koymadan kalınca ıslak bir bezi balığın üstüne koyup sık sık bezi ıslatmak daha uygun olabilir.
- Güneş Gözlüğü: Polorize bir gözlük. Hem gözü korumak hem de sudan yansıyan ışınları etkisizleştirmek için gereklidir.
- Güneş Kremi: Özellikle tekne ile açıldığımızda, güneş ışınları daha bir etkili hissedilecektir. İster nehir kenarında olun ister denizde mutlaka güneş kremi kullanın.
- Şapka: Yüzümüzü korumak için.
- El Dezenfektanı: Ailecek piknikle karışık bir balık avında iseniz, yemek molası verdiğinizde dezenfektan kullanmak sağlığınız açısından önemlidir.
- Sinek Kovucular: Nehir kenarında iseniz balığın en yoğun çıktığı akşam üzerleri, sivrisinek ve benzeri haşerelerinde yoğun olduğu zamanlar olduğundan böcek ilacı.(sinek kovucular)
- Yağmurluk: Havanın size bir sürpriz yapması ihtimaline karşılık.
- Havlu veya benzeri bir bez: Yemi oltaya taktığınızda ya da balığa dokunduğunuzda her defasında elinizi yıkayamayacağınız için bir havlu bulundurmanız uygun olacaktır.
- Güneş Şemsiyesi: Tekne yada su kenarında güneşten korunmak için şemsiyeye ihtiyacınız olacaktır.
- Katlanabilir Tabure veya Sandalye: Uzun süre devam den avcılıkta çok işinize yarayacaktır.
- El Feneri: Eğer gece avına çıkıyorsanız veya avınız geceye sarkacaksa el feneri almak lazım.
- Fotoğraf Makinesi: Avlarımızı ölümsüzleştirmek için mutlaka fotoğraf makinesi gereklidir. İyi bir telefonun, fotoğraf çekme özelliği de işinizi görecektir.
- Yara Bandı: Yaralanmalara karşı yara bandı, gazlı bez.
- Yiyecek ve İçecek: Açlık ve susuzluğumuzu gidermek için yanımıza yiyecek içecek almalıyız.
Bütün bu malzemeler, iyi bir av için ihtiyaç duyacağımız malzemelerdir. Bizi rahat ettirecek, yaptığımız avdan keyif almamızı sağlayacak olan bu malzemeler imkanlar ölçüsünde yanımızda bulundurulmalıdır. Malzeme listesini çoğaltmak ya da azaltmak size kalmış. Avlak yerinize göre yada av zamanınıza göre planlama yapmalısınız.