Site icon balıktayım.com

Balık Avında Nasıl Sonuç Alırım?

Özellikle balıkçılığa yeni başlayanların, sıklıkla kendilerine sorduğu bir sorudur. Balık avına çıktığınızda ister kıyıdan olsun, isterse tekneden, balık yakalamak için dikkat etmemiz gereken bazı önemli hususlar vardır. Bu hususlar, çoğu zaman balık avında usta ya da acemi olmanız unsurunun öne çıktığı gibi, az da olsa yanılgılara neden olmaktadır.

Elbette, kimsenin itiraz edemeyeceği bir konudur usta ya da acemi olmak. Bunun en güzel göstergesi aynı şartlar altında yapılan balık avında, birilerinin bolca balık yakaladığı bir ortamda birilerinin de ‘’tüh yine kaçtı’’ gibi hayıflanmasıdır.

Usta balıkçı balığı iğneye nasıl alacağını, balığı çekme hızını ayarlamasını ve tekneye almasını iyi bilir. Olta makinasında kalama ayarını bile yapabilmek bir ustalık işidir. Tüm bunlara ilave ustalık ya da acemilikle özdeşleştirilmeyecek bazı hususlar vardır. Bunlar yerine getirildiğinde av şansımız artar; üstelik acemi usta ayrımı yapmadan. Peki, bu hususlar nelerdir?

Balığın avlanma/yemlenme saatleri:

Biz insanlar kadar olmasa da, balıklarda günün belirli saatlerinde daha yoğun avlanırlar. Balıkların türlerine göre farklılıklar gösterse de, günün erken saatleri ve gün batımına yakın saatler balıkların yeme daha istekli geldiği saatlerdir.

Doğal olarak, daha verimli av yapmak için, bu saatleri kaçırmamak gerekir. Eğer tüm gün av yapacaksanız bu saatlere mutlaka denk geleceksinizdir. Ama birkaç saatliğine av yağacaksanız belirtilen saatleri seçmelisiniz. Özellikle ağ atanların güneş doğmaya yakın ağını sermesi ve toplaması uygun olacaktır. Günün saatleri kadar önemli bir husus ta mevsim özellikleridir. Bazı balıklar (dip balıkları) gece verimli avlanır, bazı avcı balıklarda güneşin doğuşuna yakın ve güneş biraz yükselene kadar verimli avlanır. Yasal sınırlamalara dikkat edilmesi gerektiğinden, özellikle üreme döneminde, balık avlanamayacağı için en iyi mevsim Eylül ayı itibariyle, birkaç ay olacaktır dememiz sanırım yanlış olmaz.

Denizin günlük durumu:

Burada belirtmek gereken en önemli husus sanırım denizin karışmış olup olmadığıdır. Çarşaf gibi dümdüz bir deniz size genellikle sadece güzel ve seyirlik manzara sunar. Oysa biraz dalgalı, hatta yağmur sonrası hafif karışmış bir denizin avının, daha iyi olduğunu birçok deneyimli balıkçıdan duyarsınız. Yine dip akıntısı gibi denizin iç olayları da önemli bir unsurdur.

Avlakların ve avlanma yönteminin iyi seçimi:

Balıkların avlakları, türlerine göre farklılık gösterir. Malum balığa çıkarken kendimize (her ne kadar tutmasa da) bir balık türünü hedef seçeriz. Seçtiğimiz balık türünün yaşam alanının özelliklerini taşıyan avlakları seçeriz. Kumluk alanlar, taşlık alanlar, akarsuların ağızları, derin yerler ya da sığ kıyılar….

Yapılan hataların en başında, tek olta takımını her tür avda kullanmak istememiz gelir. Oysa avlamak istediğimiz balık türü, avlağın özelliği gibi bazı faktörler takım seçimimizi etkiler. Çoğunlukla ekonomik kaygılar, bizim doğru seçimimizin önüne geçer. Unutmayalım ki balık avı pahalı bir hobidir.

Hangi iğneyi ya da hangi misinayı kullanmalıyım?

Bence, balık avında öncelikli olarak cevap bulması gereken bir soru. Balıkla balıkçının temas noktası bu iki unsurdur. Hatta buna bir de kullandığımız yemi eklersem, verilecek cevap sanırım tam da aradığımız cevap olur. Kullanılan takımın köstekleri ne kadar ince olursa, balık tarafından fark edilmesi o kadar zor olur. Kullanılan iğnenin ebadı da, yakalayacağınız balığın büyüklüğünü etkileyen önemli bir unsurdur. Düz ya da çapraz iğne alternatifinde, ben her zaman tercihimi çapraz iğneden yana kullanırım. Avlayacağınız balığın hangi yemi tercih ettiğini bilmekte gerekir.  Yem seçiminde ki yanlışlar çoğu zaman bizim saatlerce boşuna beklememize neden olur. Hangi balık hangi yemi sever, onun cevabı da biraz araştırma biraz da denemede gizli.

Yem konusunda en önemli hatalardan biri de, dipte bulunan oltamızda yem olduğunu düşünerek uzun süre yemsiz oltaya balık gelmesini beklemektir. Sık sık yemlerimizi kontrol etmeliyiz.

Balıkların mevsimsel durumlarını bilmek:

Evet doğru duydunuz, balıkların mevsimsel durumları. Hani duyarsınız ya ‘’ levrek mevsimi geldi’’ gibi… Balıkların avlanma mevsimleri vardır. İzmarit mevsimi, levrek mevsimi, palamut mevsimi gibi. Özellikle göç eden balıkların, tekrar avlak yerlerine dönüş zamanları onları avlayabilirsiniz. Bu dönemlerde denizlerin bazı bölgelerinde yoğunlaşmalar olur. Bahsedilen bölgelerde, genellikle hangi balığın yoğunlaştığına bağlı olarak adlandırılır. Bu aralar burası, bu mevsimde, iyi izmarit yapar sözünde olduğu gibi..

Basit bir balık avı, nasıl böyle bir çetrefilli hale getirilebilir bunun örneğini gördünüz. Alt tarafı biraz balık avlayıp hoş vakit geçireceksiniz. Ama öyle değil biz işimizi ciddiye alıyoruz.

Bütün bu anlatılanları harfiyen yerine getirseniz de, size bağlı olmayan; önemli bir husus daha var. Yazımız son paragrafını da ona ayırdım. Ne mi en önemli ve son unsur?

Tabi ki ŞANs!  yanınızda yoksa tüm gayretiniz boşa ..

Şansınız bol olsun…

 

 

Exit mobile version