Vantuz balığı (klavuz balığı, remora, echenseis naucrate)
Görmüş olduğunuz fotoğraf, çok ilginç bir balığın kafasının üst kısmı. Son yıllarda, denizlerimizde yakaladığımız balık türleri zaman zaman bizlerde şaşkınlıklar yaratıyor. Bunlardan biri de, yakın zamanlarda Bodrum’da yakalandığında ulusal basında yer alan ve şaşkınlıkla karşılanan Vantuz balığı (klavuz balığı, remora, echenseis naucrate) ya da birçok farklı isimle anılan bir nevi asalak bir balık türü.
Aslına bakarsanız o kadar da yadırganacak bir tür değil. Uzun süredir oltalarda karşımıza çıkan bu balık ağırlıklı olarak tropikal bölgelerde yaşam alanı bulmaktadır. Bizim denizlerimizde de özellikle Antalya kıyılarında zaman zaman da olsa oltaya gelmektedir.
Sharksucker Remora olarakta bilinen bu balığın biri yakın zamanda oltama takıldı. Benim oltama takılan türü çizgili remora olarak bilinen türüydü. Oltadan çıkarmak için büyük uğraşlar vermek zorunda kaldım. Balıkçılar tarafından bilinen bir tür olmadığından her karşılaşan farklı bir isim vermiş. En yaygın kullanılan isim ise vantuzlarıyla yapışması nedeniyle ‘’yapışkan balığı’’ olmuş.
Vantuz balığının okyanuslarda ve tropik bölgelerde yaşayan bu balığın bizim denizlerimizde görülmesine açıklama olarak en yaygın düşünce gemilere ya da büyük balıklara tutunarak gelmiş olabileceği ihtimalidir. Her ne şekilde geldi bilinmez ama daha sık karşılaşacağımız ve yakınlarda aşina bir balık olacağı gerçeği ortadadır.
Bu balıklar besin olarak genellikle, yapıştıkları canlılarda bulunan parazitleri ya da yapıştıkları canlıların besinlerinin artıklarını kullanırlar. Boyları bir metreye ulaşabilen vantuz balıkları zaman zaman dalgıçlara bile yapışabilmektedir. Aslına bakarsanız zararsızdırlar. İlk defa karşılaşanlar vantuz balıklarının görüntüsünden dolayı çekinmektedirler.
Son yıllarda denizlerimizde yaşanan değişimlere bakarsak daha çok yeni canlı türü göreceğimizi kestirmek zor olmasa gerek.