Site icon balıktayım.com

Canlı Yemle Balık Avı

canli-yemle-balik-avi

Balık avcılığında en çok verim alınan yöntemlerden biride, canlı yem kullanmaktır. Balıkçının en iyi bildiği şeylerden biri de, hiçbir yen canlı yemin yerini tutmayacağıdır. Malum bilindiği üzere sahte yemlerin hemen hemen hepsi canlı bir yemin taklidi olarak üretilir. Bu da, aslı varken kopyasını balıklar ne yapsın sorusunu aklımıza getirir. Günümüzde o kadar kaliteli sahteler var ki aslından neredeyse zor ayırt edilir. Sahtelerin su tabanındaki hareketlerine dikkat edilirse, gerçeğinin hareketlerini taklit etmek üzere imal edildiğini görürsünüz. Balıklar, hareketli yemlere daha fazla ilgi gösterir. Özellikle levrek avlamak isteyenlerin en iyi sonuç alacağı yemler, canlı yemlerdir.

Yem olarak kullanılacakbalıklar büyük olmamalıdır. Özellikle kıyıdan av yaparken kullanılan canlı yemler 8-10 cm’lik balıklar olmalıdır. Avlakta bulunabilecek çok büyük balıklar, yemlerin boyutlarında istisna büyüklük gerektirebilir. Burada balıklardan bahsederken, bir yanılgı yaratmayalım, canlı yem olarak sadece balıklar kullanılmaz. Balıklar dışında tatlı su ya da tuzlu suya göre değişmekle birlikte; solucan, çekirge, kurtçuklar, sülükler,  kerevit, istiridye, midye ve birçok çeşitli böcek türü canlı yem olarak kullanılabilir. Kefal, ısparoz, sarpa, kuppes, hatta barbun gibi birçok balık türü canlı yem olarak kullanılabilecek balıklardır.

Balık avında kullanabileceğimiz öncelikli balıklar olmak üzere canlı yemler hakkında kısaca bilgi verelim.

Kefal: Kıyıya yakın, kayalık ve sığ yerlerde özellikle gruplar halinde gezen bu balıklar başta levrek avında canlı yem olarak kullanılır.

Isparoz: Öncelikli olarak kayalık yerleri tercih eder yaşam alanı olarak. Kıyı ile birlikte derin yerlerde de karşımıza çıkar.

Barbun: Özellikle palamut ve torik avında oldukça etkili bir yemdir. Bu yemin ne kadar etkili olabileceğini daha önce yayınladığımız barbun ile torik avı makalemizde bulabilirsiniz. Genellikle kumluk bölgeleri tercih eder.

Uskumru: 10 metreden 50 metreye kadar bir derinlikte bulunur.

İstavrit: 15 metreden70 metrelere kadar derinlikte bulunur ve iyi bir canlı yemdir.

Canlı yem olarak kullanılabilecek balık sayılarını artırabiliriz. Balık türü değişse de değişmeyen bir nokta vardır o da balığı öldürmeden iğneye nasıl takarız? Balığı olrta iğnesine genelde üç teknikle taktığımızda ölmeden uzun süre kalacaktır. Bu teknikler şunlardır:

 

İğneyi balığın oldukça elastik olan dudağından takabilirsiniz.

Balıklar dışında kalan ve canlı olarak kullanılabilecek bazı canlılar ise şunlardır.

Çekirgeyi ince bir ip yada telle sabitlemek daha iyi olacaktır.

Çekirge ve cırcır böceği: Çekirge ve cırcır böceği, hemen hemen her çimenli alanda ya da çamlık bölgelerde elle bile yakalayabileceğiniz canlı yemlerdendir. Diğer canlı yemlere nazaran canlılığını korumak daha kolaydır. Bu yemleri iğneye takarken ince bir tel kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Ya da direk takabilirsiniz ama çok çabuk ölmesine neden olacaktır.

Solucanlar: Özellikle akarsularda, alabalık avında iyi sonuç alabileceğiniz bir canlı yemdir. Solucan temin etmek oldukça kolaydır ama canlı tutmak sorun olabilir. Bunun için de ısı ve titreşimden uzak, serin ve gölgeli rutubetli bir ortam yaratmalısınız. Her türlü tatlısı balığını yakalamada kullanabilirsiniz.

 

Kurtçuğun uç kısmından iğnemizi takalım

Tırtıl ve Kurtçuklar: Özellikle bitki ve ağaç gövdelerinde bolca bulunurlar. Olta iğnesine takarken ince bir kanca ya da ip kullanmalısınız aksi takdirde hemen ölürler ve canlı

yem olma özelliğini yitirirler. Solucanlarla aynı etkiye sahiptir. Tatlı su balıklarınız tamamına yakını için kullanılabilir.

 

Canlı yem olarak kullanılacak yemleri artırmak mümkündür. Burada bahsedilen yemler, sizin ihtiyacınızı büyük oranda karşılayacaktır.

Eğer canlı yem yerine doğal yem kullanmak isterseniz evde hazırlayacağınız bir kaç yem mevcuttur ve daha önce yazılarımızda yer almaktadır. Bu yemlerden en etkili olanının tavuk göğsünden balık yemidir. Sitemizde hem video olarak hemde makale şeklinde bu yemleri bulabilirsiniz. Rastgele.

Exit mobile version