Site icon balıktayım.com

Çiftlik Alabalığı

ciftlik alabaligi

Hızla gelişen dünyada nüfus artışına bağlı olarak gıda talepleri artmaktadır. Buna paralel bir çok gıda maddelerinin de temini zorlaşmaktadır. Bazı ürünler tezgahlarda kaybolurken bir kısmının da fiyatları artmaktadır. Bu durum balıklarda da geçerlidir. İleri yaşlardaki balıkçıların balık avı maceralarını dinlerken heyecanlanırız. Çünkü anlattıklarının bir çoğu bizim için hayal olmaktan öteye gitmemektedir.

Balıkların popülasyonları azalırken nüfus artışınına bağlı taleplerde artmıştır. Bu durum bizi doğal olmayan yollarla talepleri karşılama çabasına yöneltmiştir.

Mevcut faktörlerin su ürünlerine olan etkisi bir çok üretim çiftliğinin kurulması şeklinde olmuştur.Ülkemizde akarsularda başta alabalık çiftlikleri olmak üzere denizlerde çipura, levrek, somon(karadeniz), fangri mercan gibi balıkların üretimi yapılmaktadır.

Bu durum şu soruları karşımıza çıkarıyor: Çiftlik balıkları sağlıklı mı?, Çiftlik balığıyla doğal balıkları nasıl ayırt ederiz?

Dilimlenmiş çiftlik alabalığı. Renkler cansız, alabalığa özgü o turuncu renkten yoksun.

Çiftlik balığı doğal balıkları bulamadığımız dönemlerde sizin için bir alternatif olacaktır. Çiftlik balıkları hiç bir zaman doğal balıkların görselliğini size sunamaz. Doğal ortamlarda yetişen balıkların besin çeşitliliğini ve doğanın sunduğu imkanları çiftlik balığı bulamayacağı için farklı özelliklere sahip bir balık ortaya çıkacaktır. Özellikle akarsularda yetişen alabalıklarda durum net bir şekilde görülmektedir.

Yetiştirme yada çiftlik alabalığı olarak bahsettiğimiz tür soğuk su ister. O nedenle alabalık çiftlikleri soğuk sular üzerine kurulur. Çiftliklerde yeterince güneş ışığı alamayan bu balıkların dış rengi doğallarına göre daha koyudur. Çiftlik alabalığının etinin rengi doğal alabalıkta olduğu gibi turuncu değildir.

Doğal alabalıkta hakim renk

Doğal avlanmada verimin düşmesiyle tezgahlarda daha fazla yer bulmaya başlayan çiftlik balıklarının sağlığa zararlı olup olmadığına gelince; Çiftlik balıklarının üretim koşulları yasalarca belirlenmiştir. Bu yasalar çerçevesinde yapılan üretimler sonucu elde edilen balıkların sağlığa zararlı olmadığı konusu uzmanlarca ortaya konulmuştur. Hatta sağlıklı üretilen balıklar istenilen boyutlarda, ve çok hızlı olarak soframıza geldiği için bu bir avantaj bile olmaktadır. Tezgahlarda bulunan bir çok çiftlik balığı, doğal balık diye zaman zaman fahiş fiyatlara tüketiciye sunulmaktadır. Doğal balıklarda bulunan ve sağlığımız için oldukça yararlı olan omega 3 yağ asidinin çiftlik balıklarında daha düşük olması ise bu balıkların bir olumsuz yönü olarak karşımıza çıkmaktadır.

Levrek ve çipura yetiştiriciliğinde dünya genelinde söz sahibi olan ülkemizde balık yetiştiriciliği son yıllarda ön plana çıkmaya başladı. Yasal çiftliklerde, oldukça zahmetli ve sıkı kontroller altında gerçekleştirilen üretimler gıda taleplerini karşılamada büyük öneme sahiptir. Eğer doğal balık bulmakta zorlanıyorsanız ve balık tercihinizi çiftlik üretiminden yana kullanacaksanız, bu tercihiniz de alabalık ise bir de bu tarifi denemelisiniz.

 

Exit mobile version