Gecenin bir yarısı başlar balık macerası. Uykumuzu yarım bırakıp düşeriz yollara birkaç balık uğruna… Bu kadar erken yola düşmemizi, anlatmak çoğu kez mümkün olmaz geride bıraktıklarımıza.
Tekne ile balık avlamayı alışkanlık haline getiren amatör balıkçılar, avlayacakları balık konusunda genellikle seçici değildirler. Balık konusunda işi şanslarına bırakır, kısmetimde ne varsa derler. Bunun sonucunda da kovalarında birçok türden balıkla eve dönerler. Balıkçıların bir kısmı ise biraz daha seçici olur ve avlamak istediği balığın türüne uygun hazırlık yaparlar. Bu hazırlıklar, olta makinesi, kullanılacak yem türü, avlak seçimi gibi belirgin hususlarda yoğunlaşır.
Bazı balıkların ortak avlak, yem ve takım gerektirmesinden dolayı avlanma esnasında birçok çeşit yakalarsınız. İzmarit de bu gruba dahil bir balıktır. Bu durumda sizin avlayabileceğiniz balığı belirleyen önemli unsurlardan mevsim devreye girer. Avlandığınız mevsim balıkların türünü ve boyutlarını etkiler. Farklı mevsim aralığında, farklı balıklar avlanabilir.
Mevsime bağlı avlayabileceğiniz balıklardan biri de izmarittir. İzmarit bütün denizlerimizde karşılaşabileceğiniz bir balık türüdür. Yemi alırken nazlanmaz. Aynı anda birden fazla izmaritin oltanıza takılması ihtimali yüksektir. Ağız kısmı hassas olduğundan oltayı çekerken ya da balığı tekneye alırken oltadan düşme ihtimali ayrı bir dikkat gerektirir. Soğuklarda birçok balık türü gibi izmarit de derinlere indiğinden avı yaz aylarında yapılır. Yem olarak midye, tavuk göğsü, boru kurdu, karides olta olarak 3’lü veya 4’lü klasik takım kullanılır. Çapari de bir başka alternatiftir. İğne tercihini 9,10 numara çapraz iğneden yana kullanmanız verimi artıracaktır. Kurşun ise tamamen avlak yerine bağlıdır. Derinlik, dip akıntısı kurşun ağırlığını etkiler. Yanınızda 50 gram ile 125 gram arası ağırlıklarda farklı kurşunlar bulundurmanız iyi olacaktır. Tüm bunları dikkate alarak izmarit avladığınızda gerisi sizin becerinize kalmıştır.