İzmarit belkide balıklar içerisinde en kolay avlanılan türlerden biridir. Yemi saldığınızda hiç nazlanmadan oltaya gelen bu balığı yakalamak, asıl iğneye takıldıktan sonra ustalık gerektirir. İzmarit sırtı sarı olanlara verilen addır, sırtı koyu hatta maviye çalan bir renge sahip olanlar ise mayıs baklası olarak tanımlanır. Renk değişimi üreme dönemine yakın gerçekleşir ve bizim izmaritler baklaya dönüşür.
İster izmarit olsun, ister mayıs baklası oltaya takıldığında çok yavaş çekmeli ve basınç oluşturmamalıyız. Bu balığın ağız yapısı çok hassas olduğundan biraz zorlamada bile kolayca ağzı yırtılır ve iğneden kurtulur.
Özellikle tavuk göğsüyle hazırlanan yem bu balıkları yakalamak için idealdir. Boyları ortalama 15 cm olan izmaritlerin dişi olanları biraz daha küçük olur. Beyaz bir ete sahip olan izmaritler oldukça lezzetlidir.
Genelde kalabalık gruplar halinde gezen bu balılar oltaya birden fazla sayıda takılarak, oldukça keyifli bir av yapmanıza olanak sağlar.
Bu günlerde Kemer açıklarına giden balıkçıların yüzü gülüyor. İzmaritlerin çoğalmasına ilave, diğer balık türleri de oltaya gelmeye başladı. Tekne ile açılan balıkçıların en gözde balığı diyebileceğimiz mercanlar da heyecan yaratmaya devam ediyor.
Mercanlara ilave olarak barbunlara ise biraz daha seyrek rastlanıyor. Balık avında şansınızın yaver gittiği bir günde ortalama 2-3 kg balık yakalamanız mümkündür. Bu çoğunlukla bir kaç balık türünden oluşur. Genellikle Antalya kıyılarında tekne av turlarında 1,5-2 kg balık yakalanmaktadır. Yakaladığınız balık miktarını her ne kadar kullandığınız malzemeler belirliyor gözükse de aslolan mevsimdir.
Dönemsel olarak balık miktarı artar ya da azalır. Bu detay balık türleriyle de alakalıdır. Kolyoz ,palamut, izmarit gibi türleri mevsiminde avlamanız mümkün olduğundan, bu detay yakalayacağınız balık miktarını doğrudan etkiler.
Kemer’den yapılan balık avında oltaya takılan mercanlar yüzleri güldürecek miktarda. Oldukça iri sayılabilecek bu balıklar balıkçılar için günün yeterince eğlenceli geçtiğinin en büyük kanıtı sayılır.
Balık konusunda önemli bir husus ta balığın temizlenmesidir. Balığı eve getirdiğinizde mümkünse hiç dolapta bekletmeden temizlemek gerekir. Dolapta bekleyen balığın pulları sertleşir ve temizlemesi zorlaşır. En iyisi, eğer imkan varsa ilk yakaladığınızda tekneden eve gelirken temizlerseniz belkide evde balığı kim temizleyecek sorununu ortadan kaldırmış olursunuz.