Site icon balıktayım.com

Levrek Avı Nasıl Yapılır?

levrek avi

Levrek çok seri, kurnaz ve hareketi bir balık olması nedeniyle, amatör balıkçıların bir numaralı hedefi haline gelmiştir. Hatırı sayılır bir boya ulaşmış bir levreği yakaladığınızda size, amatör balıkçılıktan alabileceğiniz maksimum hazzı verir.

Levrek bana göre de kıyıdan yakalanabilecek en iyi balıklardan birisidir. Hele de bir trofe avlama şansınız olduysa o zaman kıyı balıkçılığında master yapmış sayılabilirsiniz. Mayıs ayı itibariyle kıyıdan avlamaya başlayabileceğiniz levrek sezonu,  Aralık ayına kadar devam etse de verimli dönem Eylül ayı itibariyle sona erer. Kış aylarında zaman zaman kısa dönemli avlar da yapmanız mümkün olabilmektedir.

Bir levreğin dış yapısı

Birçok levrek türü bulunmakla birlikte ülkemizde görülen levrek türü, Avrupa Levreği olarak bilinen Dicentrarchus labrax’dır. 20-25 kilogram ağırlıklarına kadar ulaşan bu tür çoğunlukla sürüler halinde dolaşırlar. Genel balıkçılık tecrübelerine göre daha çok denizden kıyıya doğru esen rüzgarla birlikte gelen köpüklü deniz de iyi av yaptığı kanaati ortaya konmuştur.

Bunun başlıca nedeninin dalgaların denizin tabanını karıştırarak küçük canlıları yukarı çıkarıp levrek için iyi bir av haline dönüştürmesidir. Sığ yerlerde bulunma sebeplerinden biri de kendilerinin de başka balıklar için  (yunus gibi) iyi birer av olmasıdır.

Etinin lezzetli olması, sürüler halinde dolaşması gibi nedenlerle ekonomik değerinin yüksek oluşu, levreği hedef balık haline getirmiştir. Gerek sofraların gerekse balık restoranlarının mönü liste başı olan bu balık, sardalya, ıspara, kefal, pisi, sülünez, dil balığı, gümüş balığı gibi balıklar ve yengeç, mamun, sübye, karides gibi diğer deniz canlılarıyla beslenir. Bu besinler bizim levrek yakalamak için rehberimiz olacaktır. Ayrıca levreğin beslenmesinde bölgesel ve mevsimsel farklılıklarda olacaktır. Biz değerlendirmemizi genel olarak yaptığımız için ufak şaşmalar olabilir. Bu sizi yanıltmasın levrek avlamadan önce, bu bilgiler ışığında bulunduğunuz bölgeyle ilgili mutlaka değerlendirme yapacak ve hazırlıklarınızı ona göre tamamlayacaksınızdır.

Levreği tanıdıktan sonra gelelim nasıl yakalayacağımıza. Her balıkta olduğu gibi levrek avında da birçok yöntem karşımıza çıkar. Biz burada, daha çok kabul görmüş ve kullanımdan sonuç alınmış yöntemlerden bahsedeceğiz. Aslında balık avlamayı seven herkes bu yöntemleri az çok bilir. Bizim amacımız dikkatinizden kaçmış ya da eksik bilgi var ise onları tamamlamak. İlk defa balık avlayacaklara da rehberlik etmek.

Spining (At-Çek yöntemi):

Bu yöntem kıyıdan makineli kamışla sahte bir balığın sürekli olarak atılıp çekilmesi şeklinde uygulanır. Spining ya da diğer adıyla at-çek yönteminde önemli olan kullanılan malzemelerdir. Bu malzemelerin seçimindeki dikkat sizi başarıya götürecektir.

Önce kısaca at-çekte kullanılacak makine, kamış ve misinadan bahsedelim.

Kamış Seçimi: At-çek avında kullanılacak kamışın seçimini, ne tür bir sahte kullanacağınız belirler. Kamışların farklı ağırlıktaki sahtelere uygun şekilde imal edildiğini unutmamak lazım. 15-60 arası atara sahip hafif ve avlağın yapısına göre değişen uzunlukta (1.90-3.10 metre arası) tercihen iki parçalı kamışlar işinizi görecektir.  Sürekli bir aksiyon içinde olacağınızdan ağır kamışları tercih etmeyin.

Makine Seçimi: Makine konusunda en önemli husus, makine alırken cimri davranmamaktır. Alacağınız makine kaliteli, dayanıklı ve hafif (30-60) olmalıdır. Eğer ağır bir kamış ve ağır bir makineden bir takım oluşturursanız sizin at-çek maceranız çok uzun sürmez. Belki saatlerce at-çek yapacak olmanız bu konunun ne kadar önemli olduğunu ortaya koyar. Makinenin kaliteli olması da çok önemli demiştik. Malumunuz balığı kıyıya makineniz çekecek eğer yeterince sağlam olmazsa kaçıracağınız iyi bir balık, telafisi olmayan pişmanlık yaşatır.

Misina Seçimi:Misina seçiminde ön plana dayanıklılık, kalınlık, çeker, hafıza, görünmezlik özellikleri çıkar; genellikle 0,18-0,20-0,22 kalınlıkta iyi bir marka misina yeterli olacaktır. Eğer büyük levrek hedefliyorsanız 0,40’a kadar çıkabilirsiniz. Misinanın kullanırken gam yapmaması gerekir.

Rapala Seçimi: Biz de bir alışkanlık vardır, iyi bir markayı genelleriz. Rapala da bunlardan birisidir. Burada bahsedeceğimiz ve at-çekte en çok kullanılan sahte ve sert yapıdaki yemlerdir. Yüzeyden ya da ağız kısmının büyüklüğüne bağlı olarak farklı derinliklere dalabilen bu yemler, hareketli veya tek parça olabilmektedir. Kimisinde tekli iğne kimisinde ikili ya da üçlü iğne gibi seçeneklerle karşımıza çıkar.

Levrek avcı bir balıktır ve gümüş balığı, kefal ve benzeri küçük balıkları avlar. Levrek avında 10-13 cm boyunda daha çok parlak yapıda olan sahteler tercih edilirse levreğin dikkatini daha çok çekecektir. Bu renklerden, daha çok dalgalı ve saydam olmayan sularda randıman alınır. Hava açık ve ışık fazla ise koyu renkler daha kullanışlıdır. İşin püf noktası levreğin avlamayı sevdiği balıkların yavrularına benzeyen sahteler seçilirse avda başarı artar.

At-çek esnasında sahte yem sarılırken balık davranışları sergileyerek, yemin cazibesini artıracaktır. Bazı sahtelerde, ses çıkarmak suretiyle levreğin dikkatini kendisine çekecektir. Önemli bir diğer hususta at-çek esnasında mümkün olduğunca levreğin ürkmesine sebep olacak hareketlerden kaçınmalı, gürültü ve aşırı hareketlilikten uzak durmalıyız.

farklı şekil ve ağırlıkta çeşitleri bulunur

Sahte balıkla at-çekte özellikle rüzgârın denizden estiği durumlarda yeterli mesafelere atamamak zaman zaman sorun oluşturmaktadır. Bu sorunu çözmek için, bulrag şamandıraya bağlayabilir ya da sıyırma kurşun ekleyebilirsiniz. Sbirolino da ayrı bir çözüm olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu şamandıraların içi dolu veya boş olabilir.

Rapalayı sararken kısa zig zaglar ve dur çekler yapmak sahtenin inandırıcılığını artıracaktır.

jighead

Sahte yemlerdeki bu uygulamaları aynen silikon olanlarda da kullanabilirsiniz. Rapalalar dışında raglou (uzun balık şekilli silikonlar), çeşitli balık, karides, kurtçuk ve solucan şekilli iğnesiz silikon yemlerde kullanılır.

Bu yemlerle çeşitli büyüklük ve ağırlıkta jighead denilen ağırlıklı iğneler kullanılır.

Bırakma Oltası:

Eğer siz de ben bir yandan başka balık türleriyle ya da başka balık avlanma yöntemleriyle ilgileneyim, bu arada levrekte yakalayayım düşüncesindeyseniz bu yöntem tam da size göre: Bırakma oltası yöntemi.

Akarsularda örk oltası denilen yönteme benzeyen bu avlanma yönteminde levreğin ilgisini çeken küçük balıkları hazırladığınız takıma şekilde de görüldüğü gibi takıp avlağa bırakmak suretiyle uygulanır. Levrek avında en iyi sonucu yavru kefalden alabileceğinizi de bilmenizde fayda var. Yavru balığı oltaya takarken düşmemesi için ters kilit dediğimiz bağlama yöntemini uygulamanızda fayda var.

canli baliğa kilit bağı: balığın kafasına iğne takılır, kuyrukta misina düğümlenir

Aksi takdirde oltayı atarken ya da daha sonra yem düşebilir. Eğer kıyıdan avlanıyorsanız oltayı çok ileri atmayın (malum levrek avlanmak için kıyıya yanaşır) ve bırakmanızı sabitlerken birkaç metre misinada boşluk bırakın. Misinayı sabitledikten sonra görebileceğiniz şekilde bir köpük yada benzeri materyali misina üzerine sabitleyin.Balık yemi aldığında bu materyal yer değiştirecek ve size görsel bir ikaz verecektir.

Şamandırasız serbest bırakma oltası

Zaman zaman bırakma takımınızı kontrol etmenizde fayda var. Siz farketmeden balık yakalamış olabileceği gibi yem düşmüş yada ölmüş olabilir. İhtiyaç durumuna göre levrek bırakma oltanızı şamandıralı yada şamandırasız olarak hazırlayabilirsiniz.

Şamandıralı serbest bırakma oltası

Çapari İle Levrek Avı:

Bir çok balık türünün avlanmasında kullanılan yöntemlerden biri olan çapari ile balık avlama yöntemi levrek için de uygulanabilmektedir. Bu yöntemin uygulanabilmesi için tekneye ihtiyacınız olacaktır. Her ne kadar kıyıdan da kullanılabilinse de çok sağlıklı sonuçlar alınamamaktadır. Kıyıdan çapari ile balık almak zaman zaman sıkıntılara yol açmaktadır. Çaparinin dolaşmasından tutun, kıyıya takılmasına kadar olumsuzluklarla karşılaşmanız muhtemeldir.

Tekneden kullanılacak levrek çaparisi genellikle 10-12’li olmaktadır. Eğer kıyıdan, özellikle akarsuların denize döküldüğü yerlerden çapari kullanılacak ise daha kısa(6’lı gibi) tutulmalı ve ucuna silikon takılmalıdır. Levrek çaparisinde kullanılan misinalar dayanıklı, köstek için tercihen 0,40 beden için ise 0,60 işinizi görecektir. Köstek boyu 30cm, aralarındaki mesafe 10-12cm olmalıdır. Kullanılacak iskandil ise 100-150 gram arasındadır. 

Tüylü çapari takımları kullanılabileceği gibi yemli çapariler de levrek avında kullanılabilir.

Levrek Avcılığında Önemli İpuçları:

Levrek avcılığı konusunda daha bir çok teknik bulunmaktadır. Zaman içerisinde levrek hakkında daha fazla paylaşımı burada bulabilirsiniz. Tüm balık dostlarına faydalı olması umuduyla..

 

Exit mobile version