LRF kamışının, diğer olta kamışlarından oldukça farklı özelliklere sahip olduğunu belirterek başlayalım. Çok hafif yemleri dahi belirli mesafelere atacak, yormayacak kadar hafif olması, yakalanan balıkları kıyıya çekecek kadar sağlam olması, kullanılan yemlere istenilen aksiyonu verebilecek kadar esnek olması gerekir. Tüm bu saydığımız özellikleri bir kamışta toplamak zor gibi görünse de çağımızın teknolojisi buna imkan vermektedir.
Bir çok firma değişik kalitede, özelliklerde ve ölçülerde lrf kamışı piyasaya sürmektedir. Geniş bir fiyat aralığında balıkçıların beğenisine sunulan bu kamışların kullanıcı tarafından seçimi oldukça zordur. Her biri bir diğerine benzer görünmekle birlikte, aslında kullanımda oldukça farklı sonuçlar ortaya çıkar. Bu da bizim uygun kamışı tercih edip etmediğimiz noktasında, kafamızda soru işaretleri oluşturur.
Bu sektöre hakim firmaların başta karbon olmak üzere sunduğu onlarca alternatifi değerlendirmek ve en uygununu seçmek basit bir iş değildir. Kullanacağınız kamışı tercih etmek her ne kadar size kalmış ise de, iyice araştırmadan yapılacak tercihler çoğu zaman boşa harcanmış para olmaktan öteye gitmeyecektir.
LRF ‘de oluşturulan takım, diğer disiplinlere göre daha hassas detayların dikkate alınmasını gerektirir. Çünkü LRF uyum hesaplarının gramla yapıldığı bir tekniktir. Kamışın boyu, ağırlığı, atarı; misinanın kalınlığı, çekeri, makinenin boyutu ve ağırlığı, kullanılan yemin ağırlığı gibi bir çok etken iyi hesaplanmalıdır.
Bu hafif ve dayanıklı yapıya sahip görünen kamışlarla hiç hesapta olmayan büyüklükte balıkları da yakalamak mümkündür. Kullandığınız malzemeler her ne kadar küçük balıklara yönelik olsa da arada bir oltanıza takılacak bir büyük balığı çekebilme sağlamlığına da sahip olmalıdır. Bu da ancak malzeme seçiminde öncelikle kaliteye önem verilmesi ile mümkündür. Ben şimdilik bunu deneyeyim gerekirse daha sonra iyisini alırım mantığı kaçan ilk büyük balıkla son bulur.
Gelelim ”LRF’de nasıl bir kamış kullanmalıyım?” sorusunun cevabına. Bu soruya cevap verebilmek için öncelikle bir kamış da hangi özelliklere bakılır sorusunun cevaplamak gerekir. Bu özellikleri kısaca:Uzunluk, sertlik, atış aralığı, ağırlık, fiyat v.b. olarak sıralayabiliriz. LRF kamışlarda özellikle atar aralığına bakmak önemlidir. Malum LRF hafif malzemelerin kullanıldığı bir tekniktir. Öyle ise ilk önce kamış seçiminde ağırlık konusuna değinelim.
LRF Kamışın Ağırlığı Ne Kadar Olmalıdır?
”Light Rock Fishing” yani hafif kaya balıkçılığı dediğimizde öncelikle hafif kelimesini ön plana çıkarmak gerekir. Eğer biz LRF disiplininde bir avlanma yöntemini tercih etmiş isek kullandığımız malzemeler de bu tekniğin adına yakışır olmalıdır. LRF tekniği özelliği gereği insanı yormayan ama balık yakalama keyfini maksimum seviyede yaşatan bir teknik olma özelliğine sahiptir. Önceki yazımda da belirttiğim gibi 50 gram balıkta, 2 kilogram balık mücadelesi ve heyecanı yaşatan bu tekniğin uygulanması ancak hafif malzemelerle mümkündür.
Tüm bunları sağlamak, dayanıklı ama hafif kamışların kullanımını gerekli kılar. Üretici firmalar da tüm bu ihtiyaçlara cevap verebilecek geniş bir ürün yelpazesini kullanıcıların beğenisine sunar. Aslına bakarsanız üretici firmalar sizi bu konuda kararsızlıktan kurtaracak çözümler sunmaktadır. Piyasada bulunan LRF kamışlarına baktığınızda ortalama 90-120 gr ağırlıkta olduğunu görüyoruz. Buradan yola çıkarak ideal ağırlık ortama 100 gr diyebiliriz. Kamışın boyuna paralel ağırlığında meydana gelen makul değişim de elbette kullanıcı tarafından tolere edilecektir.
Hassas uçlu olması ve balıkları kolayca tasmalayabilmenize olanak vermesi kamışın bir diğer artısı olacaktır. Çok fazla dikkat edilmese de bütün kamışlarda olduğu gibi makine yatağı da önemlidir. Makinenin tam oturmayacağı bir makine yatağı sebebiyle ortaya çıkacak uyumsuzluk, sarım esnasında titreşim sorunu yaratacaktır.
LRF Kamışın Atış Aralığı Nasıl Olmalıdır?
LRF kamışlar incelendiğinde özellikleri arasında 0,5-5 gr, 1-7gr, 2-8 gr gibi ibareler görürüz. Genel olarak 0-15 gram aralığında sahte yemleri kullanarak av yapabileceğiniz anlamına gelen bu ölçüler, size hedef balığınıza ve kullanacağınız yemin ağırlığına uygun kamış seçiminde rehber olacaktır. Bu değerler, kamışı kullanarak avlanacağınız yemin ez az veya en fazla ne kadar ağırlıkta olabileceğini ifade eder. Eğer sağlıklı bir sonuç almak istiyorsanız, en ideal seçim yem ağırlıklarında uç sınırlardan biraz uzak durmak olacaktır.
Kamışta bu değerlerin yükselmesi kamışın esnekliğini azaltarak çok az da olsa vuruşları hissetmeyi etkilerken, sizin av yapmanızda önemli bir engel teşkil etmeyecektir. Unutulması gereken atış aralığı azaldığında silikon yemler gibi seçeneklere yönelirsiniz, atış aralığının artması ise gramajı daha yüksek sahteleri kullanma imkanı verir.
Sonuç olarak LRF kamışınızın minimum atarı 1gr olabileceği gibi maksimum atarı 15 gramı geçmemesi ideal olanıdır.
LRF Kamışın Boyu Nasıl Olmalıdır?
Kamış boyunu öncelikle mera belirler. Balığa erişiminizin kolay olduğu yerlerde çok uzun kamışlar kullanma ihtiyacınız doğmayacaktır. Unutmayınız ki kamışın boyunun uzaması sizin hareketlerinizi kısıtlandırır.
LRF kamışlarında ideal boy aralığı 180-210 cm olarak ifade edilebilir. Daha uzun LRF kamışları da bulunmasına rağmen kulanım açısında tercih yoğunluğu yaşanan aralıktır. Kamış seçimini etkileyen bir çok faktör olması illa ki bu aralıkta olacak anlamına gelmez.
Balık avı sırasında size en iyi atış ve hareket imkanı veren kamış sizin için ideal kamıştır. Şu boyda olacak diyebilmek oldukça zordur. Bu nedenle bazen ideal kamışı bulmak tecrübe gerektirir. Eğer LRF’ye yeni başlıyor ve illa ki bir öneri bekliyorsanız 210 cm boyunda bir kamışla başlayabilirsiniz. Bu değer en çok tercih edilen ebatlar arasında olduğu için önerilebilir. Özetle mera kayalık ve kontrol biraz zor ise daha kısa alan geniş ve herhangi bir avlanma engeli yoksa daha uzun kamışlar tercih edilebilir.
LRF kamışlarının seçiminde daha detaylı içerikleri zaman içerisinde paylaşmaya devam edeceğiz. Sizler de sahip olduğunuz bilgileri yorum şeklinde yazımıza ekleyebilir ve bu bilgilerden daha fazla kişinin yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
Rastgele…