Amatör balıkçılar balık yakalamak için her yolu denerler. Bazen denenmiş kabul görmüş teknikleri uygularken bazen de kulaktan dolma, sadece bir umut olarak yorumlanabilecek teknikler. Ülkemizde de balık yakalamak için birçok avlanma tekniği uygulanmaktadır. Bazen uygulanan herhangi bir avlanma yöntemiyle yakalanacak bir balık bile, bu tekniğin hızlıca yayılmasına neden olabilmektedir. Balık yakalayamadığımızda genellikle balığın olmama ihtimalini en son seçenekler arasına koyarız. Asıl sorun balığın yokluğu değil de biz balık yakalayamıyormuşuz gibi bir psikolojiye gireriz.
Son yıllarda moda oldu tabirini kullanabileceğimiz ve ülkemizde amatör balıkçılar arasında hızla yayılan yeni bir avlanma yöntemiyle karşı karşıyayız. LRF yani açılımına bakacak olursak ‘’ Light Rock Fishing’’ . Hafif kaya balıkçılığı olarak dilimize yerleşen bu yöntem, balıkçıların çok hafif malzemeler kullanarak; hafif yemlerle genellikle küçük boyutta balıkları avlamak için kullandıkları bir av tekniğidir. Tabi hedefte küçük balıklar olsa da zaman zaman büyük balıkların da yakalanması mümkündür.
Balıkçıların hep büyük balık peşinde koşması esnasında kıyıda yer alan bol miktarda küçük balıkların farkına varmasıyla ortaya çıkan LRF, kıyıdan büyük balık yakalama ihtimalinin azalması sebebiyle hızlıca Avrupa’da, devamında da ülkemizde yaygınlaşmaya başladı. Kıyıdan küçük ama bol miktarda yakalanan balık insanların LRF disiplinine yönelmesinde en büyük etken olmuştur.
Ülkemizde de kıyıdan yakalanan büyük balık sayısında ve türünde meydana gelen azalma, amatör balıkçıların LRF’ye hızlı bir kayış yaşamasına neden olmuş, son yıllarda balıkçılık denilince en çok LRF tekniğinden söz edilir hale gelmiştir.
‘’LRF’ye yeni başladım bu konuda önerilerinize ihtiyacım var’’ cümlesini son zamanlarda sıkça duymaya başladık. Özellikle LRF konusunda hiçbir bilgi sahibi olmayanlara yardımcı olmak, LRF konusunda bilgilendirmek amacıyla bu yazıyı kaleme aldım. LRF tekniğinin uygulanmasında temel bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
LRF alışılagelmiş klasik balıkçılık konseptinin dışında daha çok keyif alma, eğlenme odaklı bir tekniktir. Çok ağır, sizi yoracak malzemelerden kurtulup sadece birkaç hafif balık av malzemesiyle, çok büyük balıkları yakaladığınızda yaşadığınız heyecanı size yaşatacak olan LRF, yukarıda da belirttiğimiz gibi son derece hafif malzemeler kullanılarak yapılır.
Öncelikle LRF kamışlarına baktığımızda 1-12 gram ağırlık üreten kamışlar karşımıza çıkar. Kamışların ürettiği güce bakıldığında ise kullanılacak yemin de ne kadar hafif olması gerektiği sonucunu çıkarabiliriz. LRF tekniğinde hedefin kıyıya yakın küçük balıkları yakalamak olduğunu dikkate alırsak malzemelerin niçin bu kadar hafif olması gerektiği mantığını da kavramış oluruz.
LRF makineleri ise 1000-2500 arası büyüklükte olmalıdır. Daha büyük makineler bu tekniği uygulamanız önünde bir engel teşkil edecektir. Mevcut markalar birçok kamış, makine, misina ve yem seçenekleri sunmaktadır. Size düşen bu malzemeleri bir araya getirerek uyumlu bir set oluşturmaktır. Eğer bu uyumu sağlayamazsanız yapacağınız av size beklediğiniz verimi sağlamayacak ve avınızdan keyif alamayacaksınızdır.
Kıyılarda balık azlığı birçok amatör balıkçıyı bu avlanma yöntemine itmiş ve bundan sonra da böyle devam edecektir. Daha önce denemeyenlerin mutlaka sonunda bu teknik dikkatini çekecektir. Belki büyük bir balık yakalarım umuduyla başladığınız bir LRF avında bir kova küçük balıkla eve dönmeniz de sizi yeterince mutlu edecektir. Tabi burada küçük balıktan kastımız büyük balık türlerinin limit altı yavrularından ziyade, istavrit gibi tür olarak küçük olanları kastedilmektedir.
Light Rock Fishing size 100 gr ağırlığındaki bir balıkla, bir trofe yakalamanın verdiği heyecanı yaşatacak kadar ilginç bir teknik. LRF’yi büyük balık yakalayacağım diye bol miktarda dağıttığınız yemlerden, pahalı malzemelerden, boş büyük balık hayallerinden sıyrılıp keyif alabilmenize olanak veren bir yöntem olarak tanımlayabiliriz.
Belki de LRF’nin en önemli özelliği, sizi büyük bir malzeme yükünden, gün sonunda şiddetli bir yorgunluktan kurtarmasıdır. Çoğu zaman balık avı eğlenceli bir hobi olmaktan çıkıp, bir iş, bir zorunluluk halini almaktadır. Asıl amaç olan eğlence unutulup balık yakalama zorunluluğuna dönüşebilir. Çünkü balık avlamak için yaptığınız hazırlıklar, harcadığınız paralar, balık avını masum bir hobi olmaktan çıkarabilir. İşte bu stresi yaşamanızı engelleyecek olan yöntem ise LRF’dir. Hafif bir kamış, ince misina sarılmış küçük bir makine ve birkaç küçük yem. Gerisi size kalmış. Gün sonunda balık yakalayamasanız bile size eğlenceli vakit geçirme olanağı sunacaktır.
Bir amatör balıkçının tercih edebileceği avlanma tekniklerinden hangisi en iyisi derseniz bu sorunun net bir cevabı olmadığını söylemek hiç de zor değil. Benim tahminim, mevcut duruma bakılacak olursa, LRF yöntemini ilk kullanmaya başlayan ve bu yöntemi amatör balıkçılara kazandıran Japonlara daha çok minnet duyacağımız yönündedir.