Site icon balıktayım.com

Mırmır Avı Nasıl Yapılır?

Ülkemiz’de Akdeniz, Ege ve Marmara denizlerinde bulabileceğimiz, çizgili mercan olarakta bilinen bir türdür. Genellikle kumluk bölgelerde kıyıya kadar yaklaşan mırmır balığı, kumu eşeleyerek çıkan kurtçuklarla beslenir. Deniz suyu soğumaya başladığında ise daha derinlere doğru çekilir.

Büyük bir kafa ve iri gözlere sahiptir. Vücudu iri pullarla kaplıdır. Sırt kısmından başlayarak karnına doğru açılan gri bir renge sahiptir. Karın altı ise beyazdır. Sırtından karnına doğru çizgiler bulunması, çizgli mercan olarakta adlandırılmasına neden olmuştur.

Ülkemizde kıyıdan yakalanabilen, yüzerken gözlemleme imkanımız olan bu mırmırlar oldukça lezzetlidir. Sparidae familyasından olan mırmır balığı, gruplar halinde gezer. Kısaca mırmır balığını tanıdıktan sonra şimdi gelelim nasıl avlayabileceğimize. Öncelikle mırmır balığının tekneden yada kıyıdan yakalanabileceğini belirtelim. Kıyıdan avlayacağınız mırmır balıkları, tekneyle açıklardan yakalayacaklarınıza oranla daha küçük olacaktır. Kıyıya oldukça yaklaşmalarına rağmen, oldukça ürkek olan bu balıklar için kullanabileceğiniz bir kaç farklı takım bulunmaktadır. Her derde deva 3’lü yada 4’lü dip oltası bu ihtiyacınızı görecektir. Önemli olan kullanacağınız iğnenin boyunu ( 4-7 numara) ve yemin türünü (kumkurdu) iyi ayarlamanız. Ayrıca, mırmır avında hazırlayacağınız takımın kösteklerini, biraz daha uzun (30-35 cm) tutmanızda fayda var. Mırmır balıklarının yemlenme hareketleri ve ürkek bir yapıda olmaları bunu gerektirmektedir.


Kıyı avında oltayı mümkün olduğunca deniz paralelinde tutmanız balığın yemi almasını kolaylaştıracaktır. Kalama ayarını çok gergin yapmayınız. Biraz boşluk bırakınız ki, yem iyice dibe yatsın.

Gezer Kurşunlu Takım:

60-70 cm uzunluğunda 0,20-0,30 mm kalınlıkta bir bedenin ucunda iki adet 6-8 numara kısa pala çapraz iğneyle oluşturacağınız bir takım mırmır balığı için yeterli olacaktır. Kurşun ise denizin durumuna göre 40-50 gr gezer kurşun kullanılabilir. Fırdöndünün hemen ucuna takacağın küçük bür zeytin kurşun takımın tamamen dibe yatmasını sağlayacaktır.

Mırmır balığını kıyıdan avlıyorsanız klasik takım kullanabilirsiniz. Her nerede avlanırsanız avlanın, yemin dibe yatmasına dikkat edin. Mırmır balığının kumları eşelediğinden bahsetmiştik. Kumların üzerinde yatan bir yem suyun ortasınla gezinen bir yeme göre daha cazip gelecektir.

Dip Mırmır Takımı:

Bir çok alternatif takım oluşturabilirsiniz. Örnek bir mırmır dip takımını resimde görüyorsunuz. Köstek sayısını artırabilir, malzemeleri değiştirerek çeşitlendirebilirsiniz.

Yem olarak kumkurdu (mırmırlar özellikle doğal beslenmelerinde kumu eşeleyerek çıkarır), boru kurdu, mamun, sülünes, karides, teke, hamur yaygın olarak kullanılan yemler arasındadır.

Yem seçiminde en önemli konu hedef balığın doğal ortamında beslendiği yemlerin kullanılmasıdır. Eğer doğal ortamında balığın tercih ettiği yemleri kullanırsak bizim de av başarımız artacaktır.

Mırmırlar da kumları eşeleyerek kurtçuklarla beslenir. O nedenle bizin tercihimiz de bu yönde olursa daha sağlıklı sonuşlar alırız.

Mırmır balığının lezzetli bir balık olduğunu söylemiştik. Tercih edeceğiniz pişirme yöntemi de balığın lezzetini etkileyecektir.

Bir çok pişirme yöntemini, mırmır balığında kullanmanız mümkündür. Fırın, buğulama, tava, ızgara (iri olanlar) gibi seçenekler karşımıza çıkar. 

Exit mobile version