Site icon balıktayım.com

Olta Kamışı Tamiri Nasıl Yapılır?

Balık malzemeleri bir balık avı içi çok büyük önem arz eder. Kullanılan malzemelerin kalitesi kadar, amaca uygunluğu da dikkat edilmesi gereken bir husustur. Her balık avı için ayrı özelliklerde malzemeler kullanmaya ihtiyaç duyarız. Bu da bizim bol miktarda ve birbirinden farklı olta malzemesi temin etmemiz sonucunu doğurur. Netice olarak bu durum, amatör balıkçılar için önemli bir bütçe ihtiyacı anlamına gelir. Avladığımız balık türü, sazanda  olduğu gibi çeşitlilik arz etmiyorsa, işimiz biraz daha kolaydır.

Hangi balık malzemesini kullanırsanız kulanın, zamanla bu malzemelerde aşınmalar, bozulmalar ve kırılmalar meydana gelmesi kaçınılmazdır. Balık malzemelerinin maliyetlerini dikkate aldığımızda, bu tür sorun yaratan malzemeleri yenisiyle değiştirmek her zaman mümkün olmayabiliyor. İşte tam da bu sırada bakım onarım işi devreye girer.

Kullanılamaz duruma gelen balık avı malzemelerini imkanlar ölçüsünde yenileriyle değiştirebileceğiniz, gibi tamir yoluna da gidebilirsiniz. Eğer tamir etmek ihtiyacı doğdu ve yeterli bilgi sahibi değilseniz, bir uzmandan destek almak sizi yüklü bir maliyetten kurtarabilir. Bazen,eksik bilgiyle yapılan tamiratlar, geri dönülmez sonuçlara yol açıp, malzemeyi tamamen kullanılamaz ve onarılamaz hale getirebilir.

Bu yazımızda amatör balıkçıların en sık karşılaştığı sorunların başında gelen olta kamışı halka kırılması, aşınması ve paslanması gibi nedenlerle oluşan problemler ve çözümüne değineceğiz. Tabi bu işi bir bilene yani, Manavgat Yücel Balıkçılığa soracağız.

On yıla yakın bir süredir kullanmakta olduğum teleskopik olta kamışımı yenilemek için, ustamızın yolunu tutuyorum. İrili ufaklı bir çok  balığı yakalamama yardımcı olan bu kamışı atmak işime gelmediği için, yenilemeye karar veriyorum. Ortaya nasıl bir sonuç çıkacağını merak ederek…

Ustamızın dilinden;

Öncelikle kullanacağımız halkaların ( kamış porseleni, yüzük) büyüklüğü kamışımıza uygun olacak ve taktığımızda arada boşluk oluşmayacak, boşluk oluşması durumu daha sonra halkanın yerinden esnemesine sebep olur. 

Ben halkayı çıkarmak için bir pürmüz kullanıyorum( siz çakmak yardımıyla yapabilirsiniz).

Yeterince ısıtınca bir pense yardımıyla eskimiş halkaları tek tek kamıştan çıkarıyoruz.

Sonrasında bir zımpara yardımıyla çok aşırıya kaçmadan halkaların takılacağı yerlerdeki pürüzleri gideriyoruz.

En alttaki halkadan başlayarak sırasıyla japon yapıştırıcı sürdüğümüz kamışlarımıza halkalarımızı (porselen) hafif çevirerek takıp üzerine spreyi sıkıyoruz veya bir miktar karbonatı döküyoruz. Böylece daha çabuk kurumasını ve daha sağlam olmasını sağlıyoruz.

Dayanıklılığını artırmak için porselenle kamışın birleştiği uç kısımlara da bir miktar yapıştırıcı sürüyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken husus kamışın ara kısmına yapıştırıcının kaçmamasıdır. Aksi takdirde iki parça birbirine yapışır ve teleskopik özelliğini kaybeder.

Böylece çok az bir maliyetle bir kaç yüz TL ödeyerek sahip olabileceğimiz yeni bir olta kamışımız oluyor. Olta kamışı tamiri nasıl yapılır kısaca özetledik. Yeni olta kamışına ödeyeceğimiz parayla ise başka ne gibi bir malzeme alacağınızın tercihi de size kalıyor.

Yapıştırıcı için tercihiniz özellikle, balıkçılarda satılan çift bileşenli japon yapıştırıcı olabilir. Unutmayın, tamiri mümkün olan malzemeleri yenileriyle değiştirmek zaruret değil israftır. Rastgele….

Exit mobile version