Site icon balıktayım.com

Ramazan ayında balık tüketilir mi?

ramazanda balık

Ramazan ayında balık tüketilir mi? Bu sorunun cevabı ’elbette’ olacaktır. Neden mi? Açıklayalım.

Balığın her şeyden önce besin değeri yüksek ve hazmı kolaydır. Ramazanda gün boyu aç kalmamızdan dolayı ortaya çıkan besin ihtiyacımızı karşılamak için ideal bir gıdadır. Hazmı kolaydır, bu da iftar sonrası ortaya çıkan hazım sorunlarının önüne geçer. Ramazan ayı boyunca, acillerin iftar sonrası sağlık sorunu yaşayanlarla dolup taştığını biliriz. Bu genellemelerden sonra, ramazanda niçin balık yememiz gerektiği konusunu detaylıca açıklayalım.

Balık, yapısı gereği çabuk bozulan bir gıdadır. Hijyenik şartlar oluşturulmadığında sağlık sorunlarına da yol açabilmektedir. Bu nedenle öncelikle balığın sağlıklı koşullarda muhafazasına dikkat edilmelidir. Yaz aylarının sıcağında balık tüketimi konusunda tereddüt yaşanması, balık tüketimini ramazan aylarında sınırlamaktaydı. Bu yıl, ramazan ayı yaz aylarına göre daha serin aylara doğru kaymaktadır. Balık tüketimi, her ne kadar yaz aylarında sıcaklık gerekçesiyle az olsa da, artık bu gerekçe ortadan kalkmıştır. Balığın dengeli beslenmedeki önemi dikkate alındığında, imkânlar ölçüsünde ramazan ayı içerisinde haftada en az iki defa, sofralara gelmesinde fayda olduğu unutulmamalıdır.

Başta protein olmak üzere,  birçok vitamin ve mineral bakımından zengin olan balığın, ramazan sofralarından eksik edilmemesi diyetisyenlerin önemle üzerinde durduğu bir konudur.

Balığın sofralara gelmesi aşamasında, ortaya çıkacak koku çevreye rahatsızlık verecek kaygısı da balık tüketimini engellemektedir. Bunun çözümü, koku yaymayacak uygun pişirme yöntemlerinin tercihidir. Örneğin ızgara yerine fırın, tava yerine buğulama gibi…

Ramazan ayında balık tüketiminde bir önemli konu da hangi pişirme yöntemin tercih edilmesi gerektiğidir. Ramazan ayında uzak durulması gereken iki pişirme yöntemi vardır. Bunlar kızartma ve ızgaradır. Kızartma balığın besin değerini düşürürken, ızgara çevreye fazlasıyla rahatsızlık verecektir.

Balığın pişirilmesinde, ramazan ayında en uygun yöntem buğulama olacaktır. Hem yemek suyunu kaybetmemiş olacak hem de besin değeri korunacaktır. Bir diğer seçenekte fırınlama olabilir. Özellikle çeşitli sebzelerle birlikte hazırlanacak balık, ramazan sofralarında balığın yer alması için iyi bir tercih olacaktır. Ramazan ayı gerekçesiyle vücudumuzu bu değerli besinden, balıktan mahrum etmemeliyiz.

Balık fiyatlarının çok yüksek seyrettiği şu günlerde sofralardan uzak kaldığı malumunuz. Ramazan ayı boyunca çeşitli gerekçelerle balık tüketiminin azalacak olması, balığa olan talebi düşürecektir. Bu da fiyat konusunda bir avantaj oluşmasına neden olacaktır. Ramazan nedeniyle balık fiyatlarında bir düşüş beklendiği için bu durum fırsata çevrilmelidir.

Ramazan ayında balık seçimi de önemli bir konudur. Balık seçiminde insanları yönlendiren birkaç husus vardır. Bunlar balığın türü, fiyatı, lezzeti gibi sıralanabilir. Balık seçiminde asıl önemli olan, hangi balık hangi mevsimde tüketilmelidir sorusunun cevabıdır. Balıklar her mevsimde aynı lezzeti vermez. Bu nedenle ‘mevsimin balığı’ tabir edeceğimiz türler tercih edilmelidir.

Haziran ayı balık konusunda oldukça sıkıntılı bir dönemdir. Ramazan ayının mayıs-haziran aylarına denk gelmesi, balığın az olduğu bir mevsim olması nedeniyle, beklenen fiyat avantajını da sağlamayabilir.

Özellikle dip balıklarının yumurta dökme zamanı olması nedeniyle bu ramazan balık konusunda istenen şartlar oluşmayacak gibi. Ramazan ayında balık seçimi konusunda daha önce yayınladığımız hangi ayda hangi balık lezzetlidir yazımızı okuyabilirsiniz.

Sonuç olarak ramazan ayında balık tüketimine ayrı bir önem verilmelidir. Balık azlığı, fiyatının yüksekliği bir kenara bırakılmalı, balık her hafta en az bir defa iftar sofralarındaki yerini almalıdır.

Exit mobile version