Balık avcılığı ile uğraşan herkesin en temel sorunlarından biri de balığın bir türlü oltaya takılmamasıdır. Oltaya sık sık vuruş almamıza rağmen bir türlü iğneye geçmeyen balık bizi de strese sokar. Çoğu zaman oltaya balık vuruşunu aldığımızda yakaladığımızı zannederek çekip, oltanın ucunda balığı göremeyince hüsrana uğrarız. Biz de bu hüsran durumunu en aza indirmek için neler yapılabilir sorusunu araştırdık ve karşımıza net bir sonuç çıktı: Tasmalamak…
Taslamama nedir? Tasmalama tekniğini anlatmadan önce kısaca balık iğneye nasıl takılır kısaca açıklayalım. Her balığın oltada bulunan yeme saldırması aynı değildir. Bazı balık türleri hiç düşünmeden yeme atlarken, bazıları ise yeme oldukça nazlı ve mesafeli yaklaşırlar. Yeme şiddetli saldıran balıklarda yakalama sorunu pek fazla olmaz. Bu balıkların kancaya takılması kolay olmakla birlikte, tek risk yuttuğu yemi kusmasıyla ortaya çıkar. Yeme isteksiz ve kontrollü yaklaşan balıkları yakalamak için ise bizim tasmalama dediğimiz tekniği uygulamaya ihtiyacımız vardır.
Balığın yeme saldırdığında, oltada vuruş tabir ettiğimiz aksiyonu alınca kısa ve sert bir hareketle, kancanın balığa saplanması için yaptığımız hamleye tasmalama denir. Bir başka deyişle tasmalama iğnenin balığa saplanmasını sağlamak için misinanın belirli bir sertlikte tek hamlede çekilmesidir. Bu hareketi vuruş aldığımızda kamışın ucunu kısa ve ani hareketle yukarı kaldırarak yapabiliriz. Özellikle jig avında ise misinayı makaraya sararaken kısa kısa ve belirli aralıklarla sar-durakla yöntemiyle tasmalama işlemi yapabiliriz. Hangi yöntem olursa olsun gereğinden fazla tasmalama balığı yakalamanıza engel olabilir.
Tasmalama yapmak için avladığınız balık türünün önemi büyüktür. Çünkü her balık türü için aynı sertlikte tasmalama, yarar yerine zarar verir. Örneğin izmarit, tasmalama yapmak için her ne kadar uygun bir balık olsa da çok hassas bir ağız yapısına sahip olması nedeniyle, tasmalama esnasında ağız parçalanarak kaçmasına sebep olacaktır.
Tasmalama öncesi balık vuruşunu almak ve ondan sonra tekniği uygulamak gerekir. Eğer fazla boşluk varsa hem balık vuruşunu hissedemezsiniz hem de tasmalama hareketi boşa çıkacaktır. Hatta uygun bir gerginlikteki misinada balık tasmalamaya gerek kalmadan bile iğneye takılacaktır. Çünkü gergin bir oltadaki yeme asılan balığı misina tekrar ters yönde çekeceği için bir nevi tasmalama olayı gerçekleşmiş olacaktır.
Tasmalama yapmak için acele edip ilk vuruşta değil; ilk sert vuruşta tekniği uygulamak daha iyi sonuç almanızı sağlayacaktır.
Tasmalama aynı zamanda sizin balığı yem aracılığıyla değil de, iğnenin balığın farklı yerlerine saplanması sonucu yakalamanızı da sağlayabilir. Bazı iğne türleri bu işi daha kolay yapmanıza olanak verir. Bu tekniğin çember iğnelerde daha çok işe yaradığı da tecrübe edilmiştir.
Gelelim balık avlarken aksiyonu çok sevmeyen, ben oltamı atar sadece beklerim diyenlere. Bu şekilde bir avlanma yöntemini benimsemiş ve oltayı atıp bir kenarda beklemeyi seviyorsanız, tasmalama işini sizin için yapan bir aparat kullanabilirsiniz. Balıkçılardan kolayca temin edebileceğiniz bu düzenek ise balık yeme asıldığında tetik boşalarak sertçe yeminizi çekip balığa iğnenin saplanmasını sağalayacak bir yapıya sahip. Yapmanız gereken ise aparatı kurduktan sonra manuel tasmalamaya kıyasla tam tersi misinada az bir boşluk bırakmak olacaktır. Eğer avladığınız balık türü çok ürkek ve yeme mesafeli yaklaşan bir balık ise bu sistem istediğiniz sonucu vermeyebilir.
Yazımızda yer alan tüm bilgiler, deneme yanılma yoluyla ve tecrübeler neticesinde ortaya çıkmıştır. Malum balık avı çok çeşitlilik gösterir. Her yem, malzeme veya teknik farklı şartlarda aynı sonucu vermez. İğne mutlaka balığa uygun olmalı, kullanılan yem taze ve hedef balığa uygun olmalı, tasmalama için zaman iyi ayarlanmalı, hassas bir kamış, uygun kalınlıkta misina kullanılmalı, dahası sabırdan bol miktarda olmalı, gerisi şansa kalmış.
Sizlerin de bu konuda bilgi ve deneyimlerinizi, tüm balıkçı dostlarımıza faydalı olması amacıyla paylaşmanızı bekliyoruz.
Unutmayınız, balık avı emek ister, av esnasında vereceğiniz mücadele sizi daha iyi sonuçlara götürür. Harcayacağınız emeğin boşa çıkmasını istemiyorsanız balık avını daha bilinçli yapmanız gerekir.
Hepinize bol trofeli verimli avlar…