Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe soktuğu “Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığının Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ”i ile balıkların avlanma türleri ve boylarında yeni düzenlemelere gidildi.
Türü yok olma tehlikesi yaşayan bazı balıkların avlanmasına sınırlama getirilirken, bazı balık türlerinde ise avlanma limitleri değişti.
Sirkünün en dikkat çekici noktalarından biri de Orfoz ve Lagos gibi balıkların avlanması yasak olan türler olarak karşımıza çıkıyor olmasıdır.
Nesli tükenme tehlikesinde olan bu balıkların avlanmaması; kazara yakalanırsa yada ağa takılırsa tekrar yaşam alanına salıverilmesi gerekir. Bu çizelge de yaralan türler zamana ve mekana bağlı olmadan tamamen avlanması yasak türlerdir.
Eşkina, mavi yengeç, istakoz, deniz böceği gibi türler de denizlerde avlanabilecek türler çizelgesine, girerken uzun kanat orkinos ta bu listeden çıkarıldı.
Amatör balıkçılar için önemli konu da iç sularda hangi balıkları avlayabileceklerdir.
İç sularda avlanabilinecek balık türleri kadar önemli bir hususta boy limitleri ve avlanma miktarlarıdır. İlgi sirkünün 12. maddesinde yer alan Çizelge 5 bu konuya açıklık getirmektedir. Boy limitleri balıkların türüne göre farklılık gösterirken bazı türlere adet, bazılarına da miktar olarak sınırlama getirilmiştir.
Balık türü, limiti ve miktarına getirilen kısıtlamaya ilave bir kısıtlama da zaman yasakları olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle üreme dönemlerini kapsayan zamanlarda bazı balık türlerinin avı yasaklanmaktadır. Zaman yasakları sadece belli bölgeleri kapsayabildiği gibi tüm bölgeleri de kapsayabilmektedir.
Genel hatlarıyla incelediğimiz ve 01/09/2016- 31/08/2020 tarihleri arası amatör balıkçılığı belirli kurallar dahilinde yapılmasını amaçlayan 4/2 NUMARALI AMATÖR AMAÇLI SU ÜRÜNLERİ AVCILIĞINI DÜZENLEYEN TEBLİĞ’in tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Kaynak: http://www.resmigazete.gov.tr