Balığın Izgaraya Yapışmasını Nasıl Engelleriz?

Balığın Izgaraya Yapışmasını Nasıl Engelleriz?

6031
0
PAYLAŞ
iagara1

Balık avı sizin için bir eğlence ise, yakalamak kadar pişirmeyi ve yemeyi de seviyorsanız, bilmeniz gereken hususlardan biri de ızgaraya yapışmadan balığı nasıl pişireceğinizdir. Izgaraya bütün halde attığınız bir balığın dağılmış veya derisi etinden ayrılıp dağılmış bir şekilde soframıza gelmesi hiç hoşumuza gitmez. Öyle ise balık ızgara yaparken derisi yapışmadan ve etinden ayrılmadan nasıl pişireceğimiz konusunda ipuçlarına göz atmaya ne dersiniz?

Öncelikle ızgara yapacağınız balığın seçiminde önceliği yağlı balıklara vermeniz gerekiyor. Balık pişme esnasında ortaya çıkan yağ ızgaraların tellerine temas ederek yapışmayı önleyecektir. Balık eti diğer etlere göre oldukça hassastır. Balık etinin uzun liflerden oluşmaması, çok çabuk dağılmasına neden olur. Bu nedenle ızgarada yapışması veya çevirme esnasında bütün olarak değilde bir kısmından tutularak çevrilmeye çalışması balığın dağılması için yeterli olacaktır.

Balık ızgara esnasında közlerin iyice yanarak duman veya is çıkarma noktasında olmaması önemlidir. Balık sakin ateşte ve daha uzun sürede pişerse hem dağılmamış hem de derisi yanıp içi çiğ kalmamış olur. Ateşin düşük har da olması da balığın ızgaraya yapışmaması noktasında size katkı sağlayacaktır.

Pişirmeden önce tuzlu suda bekletilen balığın ızgaraya yapışmama ihtimali daha fazladır. Balığı yıkadıktan sonra bir süre hafif tuzlu suda bekletmek uygun olacaktır.

Benim en yaygın kullandığım ve güvendiğim yöntem ise balık pişirilmeden önce ızgaranın yağlanmasıdır. Izgaraların balığa temas ettiği noktalar iyice yağlanırsa balıktan çıkacak yağla birlikte balığın yapışmasının önüne geçilecektir. Ayrıca sadece ızgaraya değil aynı zamanda balığın üzerine de biraz sürülecek yağ da balığın kurumasını önleyecektir.

Eğer balık çok kurutulursa ve aynı zamanda yağsız bir balıksa oldukça lezzetsiz hale gelecektir. Bu da bizim istemediğimiz bir durumdur.

Bütün balığı ızgara yapmadan önce kurulayıp maydanoz, dere otu gibi sebze demetleriyle iyice yağlanabilir, 

Balığı asma yapraklarına sararak pişirmek de aklınızın bir kenarında bulunsun.

Ön hazırlıkları yaptıktan sonra gelelim pişirme esnasında nelere dikkat etmemiz gerektiğine:

  • Öncelikle ızgaranın yeterince temizlenmiş ve ısındığından emin olalım,
  • Isınan ızgaramızı yağlayalım. Aksi durumda sıcak ızgaranın üzerine konulan balık hızlıca ısıya maruz kalarak hem ızgaraya yapışacak hem de ızgaranın temas ettiği noktalarda yoğun bir yanık izi oluşarak hoş olmayan bir görüntü ortaya çıkacaktır. Ayrıca balık derisinin ızgaraya yapışması önlenmiş olunacaktır.
  • Balığı çevirmek için yeterince piştiğinden emin olun; erken çevirmek balığın çok kolay dağılmasına sebep olur.
  • Büyük balıklar ızgara yapılırken çevirmek için ızgarada yer olduğundan emin olun, balığı ters çevirmek için kaldırıp aynı yerine koymak yerine büyük bir spatula yardımıyla yan tarafa döndürerek çevirin,
  • Balık eğer bütün değil de dilim kesilerek pişirilecek ise dilimleri kalın kesmeniz yanmanın önüne geçecektir.
  • Tam hazır hale gelmemiş ateşin üzerine balığı atarak pişirmek, is kokmasına sebep olabilir.

Torik balığı şiş yapmayı denemek isteyebilirsiniz.

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK