Balık Yemenin Faydaları

Balık Yemenin Faydaları

3318
0
PAYLAŞ
balık yemenin faydaları

Balık Yemenin Faydaları

Balığa verilen önem, kalp ve damar hastalıklarına bağlı, erken yaşlarda ölümlerin çoğalmasıyla artmıştır.

Balığın beslenmede önemli bir kaynak olmasının nedeni,  insan vücudu için gerekli maddeleri sağlamasının yanında, bazı hastalıklara karşı önleyici olması ve hastalıkların riskini azaltmasıdır. Balıkta bulunan omega-3 sağlık için adeta bir kalkan görevi görür. Balık düzenli tüketildiğinde, kalp hastalığı riskini azaltır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle uzmanlar, kalbin sağlıklı çalışması için ve birçok kalp damar hastalıklarının önlenmesinde, balığı önermektedir.

Balık bir besin kaynağı olarak incelendiğinde, önemli bilgilere ulaşılmaktadır. Balık protein, D vitamini açısından çok önemli bir kaynaktır. İçerdiği mineraller, fosfor ve vitaminler büyümeyi ve dokuların iyileşmesini sağlar.

Balık eti aynı zamanda sağlıklı diş ve dişeti oluşumunda öneme sahiptir. Cildimizi canlı tutar saçlarımızın sağlığına olumlu eki sağlar. Birçok bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye etkisi vardır.

Kanın kolesterol seviyesini düzenleyerek, kalp krizlerinin önlenmesinde önemli bir rol oynar. Diğer taraftan, zihinsel faaliyetlerinin çalışma mekanizmasını etkiler. Balığın içerdiği D vitamini ve diğer mineraller yeterli miktarda tüketilmediğinde, raşitizm (kemik zayıflığı), diş eti hastalıkları, guatr ve hipertiroit(tiroit bezinin hormon üretimini biraz abarttığı durumdur), gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Buna ilave olarak, modern tıp balıktaki omega-3 yağ asitlerinin, insan sağlığı için önemli bir yere sahip olduğunu keşfetmiştir. Vücudumuz için çok önemli bir yere sahip olan çoklu doymamış yağ asidi olan omega-3 ve omega-6 vücudumuz tarafından üretilmediğinden dışarıdan alınması gerekir. Bunun için de en önemli kaynak olan balık yeterince tüketilmelidir.

Balıkta bulunan yağ asitlerinin önemli faydalarından biri de bedenin enerji tüketimine olan katkısıdır. Balıkta bulunan yağ asitleri oksijene bağlanarak, ihtiyacımız olan bazı enerjinin ortaya çıkmasını sağlar. Tüm bu kanıtlanmış faydaların yanında, beyinin daha iyi çalışması, konsantrasyonun artması gibi faydaları olduğu da kanıtlanmamış faydaları olarak karşımıza çıkmaktadır.

Omega-3 yağ asitleri aynı zamanda hemoglobin molekülünün üretiminde önemli bir rol oynar, kırmızı kan hücrelerinde ve hücre zarından geçen besinlerin kontrolünde de oksijen taşır. Omega-3 gebelik boyunca ve bebeklik döneminin başlarında, beyin ve sinirlerin uygun şekilde gelişimi için büyük önem taşımaktadır. Depresyon, Alzheimer ve Şizofreni gibi hasalıklara karşı da olumlu katkıları bulunan balık, tüketmemiz gereken önemli bir besin kaynağı olarak karşımıza çıkıyor.

 

BİR CEVAP BIRAK