Balıkları temizlerken dikkat edilmesi gereken hususlardan biri de iç zarın iyi temizlenmesidir. Bu zar balıkların türüne göre değişmekle birlikte bizim dikkatimizi çeken siyah bir yapıda olanlarıdır. Bu zarlar karın iç kısmını astarlayan zardır. Tüm iç organları kapsayacak şekilde karnı sarar.
Balık yıkama esnasında karın iç boşluğunu tamamen saran bu zar birçoğumuzda balığın kirli olduğu, en azından kirli ortamlarda beslendiği yanılgısını oluşturur.
Balığın karnını sıkı bir şekilde saran bu siyah zar her balıkta karşımıza çıkmaz. Başlıca tatlısu balıklarında karşılaştığımız bu yapı, deniz balıklarında da (Sarpa, Kefal, Karagöz, Sargoz…) görülür. Avlak ister kirli olsun isterse temiz bu fark etmez.
Gelelim bu zar nasıl bir sorun yaratır sorusunun cevabına. Her ne kadar sağlığımızı olumsuz etkileyecek bir yapıda olmasa da yapısında yer alan aroması ve acımsı tat sizin yemeğinizin lezzetini olumsuz etkileyecektir. Bu zarın oluşturduğu aroma balığın lezzetini bozacaktır. Bu nedenle siyah zardan kurtulmanız lezzet açısından gereklidir.
Balık karın zarının temizlemesi çok kolay değildir. Balığın karın iç bölgesine yapışık olan bu zar kolay kolay etten ayrılmaz. Bunu yapmanın en pratik yolu gazete kağıdıyla sürterek çıkarmaktır. Bir parça gazete kağıdı sizin bu zardan kurtulmanıza yeterli ve yardımcı olacaktır.
Balık temizlemenin püf noktalarından bir tanesi de balığın böbreklerinden kurtulmaktır. Genel olarak balıklar temizlenirken dikkatten kaçan küçük nüanslar lezzeti olumsuz etkiler. Siyah iç zarda olduğu gibi, balığın içi temizlendikten sonra ana kılçık üzerinde kalan böbrekler genellikle gözden kaçmaktadır. Pişme esnasında öncelikle, temizlenmeyen bu yapılar hoş olmayan bir görüntü oluşturur. Balığın içini temizleme esnasında, bir çay kaşığı yardımıyla balığın kılçık üzerinde bulunan böbrekleri sıyrılarak temizlenmelidir.
Ve mümkünse tüm bu işlemleri balık taze iken yapın. Bir balıktan, daha fazla tat almak varken neden olanıyla yetinelim?..