Kalamar
Kalamar, yumuşakçalardan kafadan bacaklılar sınıfında yer alan birdeniz canlısıdır. Özellikle Akdeniz ve Ege Bölgelerimizde akşam sofralarımızın vazgeçilmezidir. Denizlerimizde birçok türü yaşamaktadır. Karadeniz’de bulamayacağınız bu canlının yaşam alanını tuz ve suyun ısısı belirler. Bu tür canlılardan olan sübye, ahtapot ve mürekkep balıkları genellikle karıştırılır.
Ülkemizde adi, mızraklı ve kırmızı kalamar olmak üzere üç türü yaşar. Marketlerde taze olarak bulabileceğiniz gibi, ithal dondurulmuş olarak ta temin edebilirsiniz. Görüntü olarak çok ta iştah açıcı olduğunu söyleyemesek de tadı size leziz gelecektir.
Kalamarın büyük bir kısmını kolları ve kafası oluşturur. Pişirmeden önce temizleyip terbiye etmeniz gerekir (bir kap içerisinde bir çay kaşığı karbonat, limon suyu ve bir küp şekerle birlikte halka doğranmış kalamarı yarım saat kadar yoğurun, buzdolabında en az 2 saat dinlendirin). İsterseniz maden suyu yada bira da terbiye de kullanabilirsiniz.
Kalamar Tava
Kalamarın en yaygın pişirilme şekli tava dır. Kısaca şu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Dinlendirme işleminden sonra üzerindeki sosa dokunmadan yani yıkamadan unlayarak kızgın yağda kızartın.
- Pişirme esnasında bir defa da az miktarda atın.Üst üste gelmemesine dikkat edin aksi takdirde yağ çekecektir.
- Pişme süresi kızgın yağda bir dakika kadardır.
- Piştiğini renk değişiminden takip edebilirsiniz.
- Altın sarısı bir renk alınca yağdan alıp kağıt peçete serili bir tabağa koyunuz. Bu fazla yağı çekmesini sağlayacaktır.
- Yanında tercihen tarator sos la servis ediniz.
- Afiyet olsun.