Kaş’ta Akya Avı
Akdeniz’de eylül ve ekim ayları balık popülasyonunun en yoğun olduğu aylardır ve yakalanmaları da çok kolaydır… Akya (KUZUDAN) YAZILI ORKİNOSA VE ZAARGANAYA KADAR her türlü balığı avlamak mümkündür.
Deniz suyu soğudukça popülasyon daha derinlere iner ve avlanmaları da zorlaşır.Bu dönemde küçük balık popülasyonları da hayli artar ve akyalar onları avlamaya kıyılara kadar gelirler.Bu günkü avımızı akar denen bir akıntılı boğazda gerçekleştirdik ve 9 cm raglou plastik balıklar kullandık renk seçini mavi beyaz. Raglouları 2’şerli ve 3’erli gruplar halinde birer buçuk karış ara ile oltamıza, bir karış bedenle ana gövdeye kurşunsuz bağlıyor ve sırtı çekiyoruz.
Akya(kuzu) balıkları, aslında derinde yüzerler. Bizim sahteler yüzeyde olmalarına rağmen yine de tutabiliyoruz. Eğer, sahtelerin 2 metre gerisine kurşun bağlarsak çok daha verimli geçebilir ama çok sahte balık kayalara takılarak kaybetme riski doğar. Biz bu riski göze alamadık ve yüzeyden avladık.
Balık bulunduğundan emin olmak için dalıp, hatta su altı çekimi de yaparak onları seyrettik..20’şerli 30’arlı gruplar halinde dipte avlanıyorlardı..
Kıyıdan vurmadığı zamanlarda, derinlere gelerek aynı takımlarla orkinos avı da yaptık. Kaş yakınlarında yeterli balık kalmadı artık. Tekne ve avcı çok fazla, birde koya girip çıkan marina tekneleri balıkları çok rahatsız etmekteler. Sırtı avcılığı, aslında çok zevkli bir avcılıktır, biraz sabır ister..Sürekli rapala denedik, raglou denedik; en verimlisini bulana kadarda değiştirdik..
Aslında bu tür avlarda popülasyonun yerini belirleyip canlı yemle avlanmak çok daha verimlidir. Yalnız, bunun için canlı yem bulmak ve bulundurmak çok zordur.
Bu tür avlar için özel bir ekipmana gerek yoktur. 30mm misina ve 45’lik bir makina yeterlidir. Bot kamışı 240-280 işinizi görür.
Botta kesinlikle buz veya termos olmalıdır. Balıklar hemen kokma eğilimindedirler çünkü. Güneş sürekli tepenizde, gölgelik şapka ve bol sıvı almak lazım zira sürekli turdasınız. Arada bir denize de girip serinlemek lazım.
Akyaları ben kiremitte fırında yaptım. Altına defne yaprağı döşedim ve ikiye ayırdım 5-6 damla zeytinyağı damlattım üzerine limon koydum, çok azda soğan ilave ettim kiremitin yanlarına….harika bir yemekti….SAYGILARIMLA..
Mehmet DEMİRÖRS
Kaş/ANTALYA
[mc4wp_form id=”1254″]