Balık avına giden balıkçıyla, balık pazarına gidenleri ayıran en önemli faktörlerden biri de eve dönüş yolunda poşette yeralan balıkların çeşitliliğidir. Pazarda istediğiniz türden alacağınız balıkla eve dönerken, balık avında aynı anda bir çok çeşit balıkla dönersiniz. Bunun nedeni balık avına çıktığınızda oltanıza yada ağınıza hangi balığın takılacağını kestirememenizdir.
Ya nasip diye denize saldığımız ağ veya oltamıza bazen bir kefal ,bazen bir mercan, bazen de mırmır takılır. Tüm bunlar normalken öyle bir an gelir ki daha önce hiç yakalamadığınız, hatta görmediğiniz bir balık türü karşınıza çıkıverir. İşte bu anlardan biri de dün gece Antalya kıyılarında yaşandı.
Amatör balıkçılardan birinin oltasına takılan bu sürpriz, vatoz balığının bir türü olan kemane balığıydı. Aslında çok yabancı olmadığımız ve sık sık basında duyduğumuz bu balık türünü biraz daha yakından tanıyalım.
Kimimiz insan yüzlü balık dedik, kimimiz patos. Kemane balığı denizlerimizde karşılaştığımız bir vatoz türüdür. Denizin tabanında yaşam süren bu balıkların düşmanı trollerdir.
Köpek balığını andıran yüzgeçlere sahip olan kemane balığı çoğu zaman kuma gömülerek saklanırlar.
Kemane vatozları bir çok balık gibi benzer besinlerle beslenen balıklardır. Avları arasında genellikle küçük balıklar, karidesler, yengeçler ve diğer küçük deniz canlıları bulunur.
Balıkçılar için kolay bir hedef olması dolayısıyla avlanması kolay olan bu balıklar, türü tehlikede olan balıklar sınıfındadır. Oltanıza takılsa bile bu tür balıkların geri salınması türün geleceği için önemli bir sorumluluktur.
İlla ki ben bu balıktan faydalanacağım derseniz bir kaç pişirme yöntemini deneyebilirsiniz. Kemane balıklarının vatoz balığı türü olması, yenilip yenilmeyeceği konusunda tereddüte düşülmesine neden olmaktadır. Kemane balıklarının etinden yapılacak yemeklerin başında şiş gelmektedir. Ayrıca diğer balıklarda olduğu gibi tava yapmanız da mümkündür.
Günümüzde soframıza gelen ürünlerin ne kadar sağlıklı olduğunu düşünürsek, kemane balıklarının da sofralarda yer bulmasından doğal bir şey olmadığını görürüz.