Kerevit
Balıkçı tezgahlarında genellikle tatlısu ıstakozu, ya da karidesi olarak karşılaşırız. Görüntü olarak çok iştah açıcı olmasa da tat olarak vaat etiğinden fazlasını sunar kerevit… Kerevitin birçok çeşidi bulunmaktadır. Aslına bakarsanız paylaştığım resimler de aslında karidesin bir türü olarak ta karşımıza çıkar. Kültürümüze çok uygun olmayan bu tür ürünler çoğu zaman gruplanarak ortak isimlerde adlandırılır. Bu durum da birçok farklı türün yanlış bilinmesine yol açar. Bu kısa açıklamadan sonra biraz daha kerevitten bahsedelim. Bizim sofralarımızda pek yer bulmayan bu canlı sahil otel mutfaklarında sıklıkla karşımıza çıkar.
Başta Fırat Nehri, Karkamış Gölü, Eğirdir gibi yerlerde üretimi yapılarak AB ülkelerine ihraç edilir. Özellikle iç sularda balıkçılıkla uğraşan insanlar için balığa alternatif iyi bir gelir kapısı olmuştur.
Pişirilmesine gelince en yaygın yöntemler olarak güveç ve tava olarak karşımıza çıkar.
Kerevit Tava
Pişirmesi oldukça basit ve zahmetsizdir. Önce 60 dakika kadar sıcak suda bekletiyoruz. Daha sonra kabuklarını ayıklıyoruz. Yarım çay bardağı tercihen zeytinyağı koyup kerevitleri tavaya atıyoruz. Karabiber ve tuz ekleyerek yeterince kızartıyoruz. Kerevit tavamız hazır. Maydanoz ve dereotu gibi yeşilliklerle sunumunu yapıyoruz. Afiyet olsun.