Kıyı Balıkçılığı
Balıkçılık, genellikle tekneden ve çok maliyetli malzemelerle yapılır. Biz burada düşük maliyetli ve hobi amaçlı kıyı balıkçılığından bahsedeceğiz. Kıyı balıkçılığı tanımına genellikle hobi amaçlı amatör balıkçılık girer. Bunun anlamı saatlerce kıyıda bekle biraz denizi izle ve rahatlamış olarak evine döndür. Bu balıkçılıkta bazen sizi beklentileriniz üzerine taşıyan sonuçlarda alabilirsiniz. Zaman zaman oldukça büyük ve pahalı balıklarda kıyıdan avlanılabilmektedir. Levrek, çupra, istavrit, mırmır, zargana, karagöz, kefal hatta ahtapot, kalamar ve bir çok deniz ürünü kıyıdan alınabilir. Size düşen avlak seçimi, hangi balıkları avlayabileceğinizi bilmek ve olta malzemesi seçimini iyi yapmaktır.Mevsimine ve avlağına göre değişiklik gösteren kıyı balıkçılığı biz amatör balıkçılar için vazgeçilmezdir.
Kıyıdan en iyi verimli balık avı için dikkat etmemiz gereken başlıca hususlar nelerdir?
Kısacası; ilk defa balık avlayacaksak önce deneyimli kişilerden bilgiler almalıyız, balık avlama konusunda bilgi sahibiysek ve ilk defa bir meraya gidiyorsak o bölgenin balıkçılardan avlak hakkında bilgi almalıyız.
Avlak bölgesinin dip yapısına ve akıntı durumuna bağlı olarak kurşun seçimiyle işe başlayabiliriz. Kıyıdan kullanılan kurşunun ağırlığı 15 gramdan 125 grama kadar bir aralıkta olabilir. Genellikle 25 gramlık bir armut kurşun işimizi görecektir. Diğer önemli bir hususta iğne seçimidir. 9-12 numara aralığı kıyı için uygun olacaktır. Bu sizin hedef balığınıza göre değişir. Çapraz iğne olması sizin avdaki başarınızı artıracaktır. Misina ise 25-30 mm gövde ve daha ince bir köstek hazırlamalısınız. Köstekler gövdeye temas etmemeli üzüm salkımı gibi olmalıdır, aksi takdirde balığın yemi alması zorlaşacaktır. En altta yer alan iğneye hırsız adı veriyoruz ve balıklar tarafından genellikle en çok bu iğnedeki yem hedef olur. Bu nedenle kurşundan uzak olması için biraz uzun bağlamak uygun olacaktır.
Takımı hazırladıktan sonra diğer önemli husus ise yem seçimi olacaktır. Çipura, mırmır, mercan, karagöz, izmarit veya benzer balıkları avlamaya çalışacaksak, tavuk göğsü, karides, sülünez, kalamar, doğranıp tuzlanmış sardalya kullanabilirsiniz. Karides ve tavuk göğsü genellikle size yeterli olacaktır. Tavuk göğsü hazırlamak için bir gün önceden tuzlanmış olmanız gereklidir. aksi takdirde iğnede durmaz ve düşer.
Bu arada kamış ve makine seçimi size kalmış. Bütçenize uygun makine ve kamış alternatifleri çoktur. Dikkat etmeniz gereken en önemli husus sadece küçük balığın oltanıza geleceği o nedenle ucuz malzemenin işinizi göreceği yanılgısıdır. Eğer büyük bir balık oltaya gelir ve o balığı kalitesiz malzeme nedeniyle çekemezseniz onun pişmanlığı hayat boyu peşinizi bırakmayacaktır. Bir çok balık türünde iri bir balığın fiyatı alacağınız bir makinenin maliyetinden fazla olabilir.
Tüm bu hazırlıkları tamamladıktan sonra balık avlamak için en uygun saatlerde, sabah gün doğumu yada akşam gün batımına yakın saatlerde şansımızı denemek kalıyor. Unutulmamalıdır ki; balık işi şans işidir. Şansınız bol olsun..