Kurşun Nasıl Dökülür?

Kurşun Nasıl Dökülür?

9587
4
PAYLAŞ

Balık işiyle uğraşan herkesin mutlaka kurşunla bir ilgisi bulunur. Kimimiz olta kullanırız, ağırlık olarak kurşuna ihtiyaç duyarız. Kimimiz ağ atarız, yine kurşun karşımıza çıkar. Özellikle ağ imal  edenler yada kendi malzemesini kendisi hazırlayanlar için, faydalı bir bilgi ile karşınızdayız. Her ne sebeple olursa olsun miktar olarak fazla kurşun kullananlar için yüksek maliyetleri düşürmenin yolu, kendi kurşunumuzu hazırlamamızdır. Kurşun dökmek isteyen yada kurşunun nasıl imal edildiğini merak edenler buraya…

Öncelikle şunu belirtelim, piyasada çok farklı gramajlarda ve farklı şekillerde kurşunlar bulunur. Bunların her biri kullanım amaçlarına göre boyutlandırılır ve şekillendirilir. Türü ve kullanım amacı ne olursa olsun hepsinde aynı yol izlenir. Değişen sadece, kurşun dökmek için ihtiyacımız olan kalıptır.

Kurşun kalıpları alçıdan veya herhangi bir dayanıklı maddeden yapılabilir. Ben de kendime alüminyum bir kurşun kalıbı hazırlattım. Uzun süre kullanmayı düşündüğüm için, çok düşük denmeyecek bir maliyetle temin ettim. Siz daha küçük ve ucuz bir kalıpla bu işi halledebilir ve sürekli olarak kurşuna para ödemekten kurtulabilirsiniz.

Kurşun dökme işine başlamadan önce bilmeniz gereken en önemli husus, kurşunun zehirlenmeye neden olabilecek, ağır metallerden olmasıdır. Daha önce yayınladığımız denizlerimizdeki kurşun kirliliği yazımızdan detayı bilgiye ulaşabilirsiniz.Malzeme olarak bir adet pürmüz ve küçük  tüpe (piknik tüpü), hurda kurşuna, eldivene ve solunum sorunu yaşamamak için maskeye, küçük bir tava benzeri kaba  ihtiyacımız var.

Kurşun dökme işini kesinlikle kapalı mekanlarda yapmıyoruz. Uzun süre bu işle uğraşmıyoruz. Tüm bu açıklamalardan sonra gelelim kurşun dökmeye:

Öncelikle kalıbımızı hazırlıyoruz. Kalıbın içerisine, delik oluşması için yerleştireceğimiz kalın telimizi sabun sürerek yapışmasını önlüyoruz (aksi takdirde tel kalıptan çok zor çıkar). Kalıbımızı hazırladıktan sonra kabın içerisinde pürmüz yardımıyla kurşunu eritiyoruz. Bu arada kalıbımızı da pürmüzle biraz ısıtıyoruz ki kurşunlar bütün olarak çıksın.

Kurşunlarımız çok hızlı ve kolayca eriyecektir. Eriyen kurşunu kalıbımıza yavaşça döküyoruz, dökme esnasında boşluk oluşturmadan seri bir şekilde hareket ediyoruz. Aksi takdirle kurşunlar bütün olarak oluşmayacak, parçalı yada yarım oluşacaktır. Bu da bizim işimize gelmez.

Kalıba taktığımız tel sabunlu olduğu için kolayca çıkacaktır. Teli çıkardıktan sonra iki parça olan kalıbımızı açıyoruz. Kurşunlar bir kenarından birbirine yapışık olarak, tek parça halinde kalıbımızdan çıkıyor. Unutmayalım kurşunlara çıplak elle dokunmuyoruz.

Kalıbımızdan çıkan kurşunların fazlalığını bir yan keski yardımıyla en dipten kesiyoruz. Daha sonra eğer fazlaca pürüz varsa bir çekiç veya eye yardımıyla bu pürüzleri yok ediyoruz. Kurşunlarımız kullanıma hazır. Böylece kurşun nasıl dökülür öğrendik. İster kendi ihtiyacınızı karşılayın, ister fazlaca üretip ek gelir sağlayın. Süre olarak 20 dakikada bir kilogram kurşun hazırlayabilirsiniz.

Her ne amaçla yaparsanız yapın, kurşunun risklerinden kendinizi korumayı ihmal etmeyin.

4 YORUMLAR

  1. Merhaba.
    o kalıbı nereden ve ne kadara temin edebiliriz bilgi verir misiniz lütfen.
    teşekkür ederim çok faydalı bir anlatım olmuş.

    • Kalıbı Eskişehir’de bir kalıp ustasında 400 Tl gibi bir rakama yaptırdım. Aynı anda 10 adet 23 gr kurşun dökülebiliyor. Kurşun türüne ve miktarına göre fiyat değişebiliyor.

BİR CEVAP BIRAK