Midye Dolma Tarifi

Midye Dolma Tarifi

4505
0
PAYLAŞ
midye

Kimimiz çok severek yeriz, kimimiz şüpheyle yaklaşırız. Deniz mahsulleri içerisinde ayrı bir yere sahip olan midye, sokak araları veya balık restoranlarında sıklıkla karşımıza çıkar. Deniz ürünlerinden bir olan midyeye, sitemizde biz de bir yer ayıralım istedik.

Midyenin en çok tercih edilen tüketim şekli, midye tavadır. Balık restoranlarının  menülerinde ara sıcak olarak vazgeçilmezlerdendir. Midye tava dışında yaygın bir tüketim şekli de midye dolmadır. Özellikle evimizde midye dolma nasıl hazırlarız, bu konuda sizlere pratik bir tarif sunalım.

Tarifimizden önce bilinmesi gereken bir kaç önemli husustan bahsedelim.

Midye, deniz suyunu bir filitre gibi süzer ve içerisindeki mikroorganizmeları besin olarak kullanır. Bu da beraberinde başta civa olmak üzere bazı, insan sağlığına olumsuz etki edebilecek maddeleri barındırmasına neden olur. Midyelerin bu tür olumsuz etkilerinden arındırılması için, denizin temiz bölgelerinden toplanması önemlidir.

Diğer kabuklu deniz canlıları gibi midyeler de özellikle öldükten sonra çok çabuk bozulur. Bu nedenle kullanacağınız midyenin, bozulmamış olmasına özen gösterilmesi önemlidir. Eğer kötü koku yayıyor, rengi değişmiş ve eti olması gerekenden daha yumuşak ise bozulma belirtileri gösteriyor demektir. Bu durumda olan midyeler  en ufak tereddüte yer vermeden kullanılmamalıdır.

Midyenin kabuğu hala kapalı, dış yüzeyi parlak ve bildik koku dışında herangi bir koku yaymıyorsa, tazelik göstergeleri bulunuyor demektir. Sonuç olarak tazeliğinden en ufak bir şüphe duyuyorsanız o ürünü kullanmayınız.

Malzemeler

  • 24 adet açılmamış taze kabuklu midye,
  • 1,5 kg kuru soğan,
  • 2 su bardağı zeytinyağı,
  • 1,5 su bardağı pirinç,
  • 1,5 çorba kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker,

İsteğe bağlı dereotu, kuş üzümü, dolmalık fıstık gibi malzemeleri de ekleyebilirsiniz.

Hazırlanışı

Kabuklu midyeleri bir miktar sirke ilave ettiğimiz, soğuk su bulunan bir kaba koyarak bir süre bekletelim.

Küp doğradığımız soğanları zeytinyağımızla pembembeleşinceye kadar kavuralım,

Piriçlerimizi yıkayıp ilave edelim ara ara karıştırarak kavuralım,

Diğer malzemeleri de ilave edip pirinçler hafif suyu çekene kadar kısık ateşte pişirelim ve altını kapatalım.

İç pilav dinlenip demlenirken midyeleri hazırlayalım. Midyelerin dışını temiz bir bulaşık teliyle suyun altında iyice temizleyelim. Midye kabuklarını açmak zor olduğu için biraz suyla kabukları açılana kadar haşlayalım. Kabukları açılınca içlerindeki yosun kalıntılarını ve kayalara tutundukları saçaklarını temizleyin. Biraz soğuk suda içlerine zarar vermeden bekeletelim. Süzgeç yardımıyla süzelim. Midyeler doldurulmaya hazır.

Bir kaşık yardımıyla midyelerin kabuklarının birer parçasını doldurup diğer parçasını üzerine kapatalım. İki kapağı birbirine bağlayan kaslar kapanmasını engelleyebilir. O yüzden doldurmadan önce midyenin iki kapağını birbirine ters olarak hafifçe, koparmadan sağa sola çevirirsek bu kaslar birbirini bırakır ve rahat kapanır.

Bütün midyelere bu işlemi uyguladıktan sonra ağız kısımları yukarı gelecek şekilde sıkıca tencereye sıralayalım.

Midyelerin üzerini kaplayacak şekilde soğuk su ilave edip kaynamaya bırakalım.

30-40 dakika kadar pişirdikten sonra altını kapatarak suğumaya bırakalım.

Midyelerimiz soğuduktan sonra ağızlarını açıp limon sıkarak servis edelim.

Afiyet olsun.

 

 

 

 

BİR CEVAP BIRAK