Amatör balıkçılar için hiç bir zaman av sezonu bitmez. Bunun nedeni, ne yağmur, ne rüzgar, ne soğuk ne de sıcağın, bizlerin balık avı yapmasının önüne geçememesidir. Önemli olan ne kadar balık yakaladığımız değil, ne kadar keyif aldığımızdır. Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Antalya’da da havaların soğumasıyla birlikte balık avlayanların sayısı azaldı. Bu olumsuz koşullara rağmen, ısrarla balık avlamaya çalışan bir çok amatör balıkçıyı deniz kenarında veya teknede bulmanız mümkün.
Olayı biraz daha ileri götürsek ve kış ayları gelmesine rağmen, bırakın gündüz balık avlamayı, gece avına giden balıkçıların da olduğunu söylesek ne dersiniz? Evet her ne kadar akıl karı gelmese de bir çok amatör balıkçı bu soğuk havalara rağmen gece avına gitmekten geri kalmıyor.
Biz de Side’den yaptığımız gece avına ait küçük notları sizlerle paylaşalım istedik.
Benim için balık avından daha öncelikli olan denizde yakaladığım eşsiz manzaralardır. Öncelikle bu görsel şölenin tadına varmaya çalışırım. Ondan sonrası balık avı, olsa da olur olmasa da. Biraz balık tutsak fena da olmaz hani..
Peki gelelim asıl konuya gece avının gündüz avından farkı nedir? Hangisi daha verimli geçer? Gece avının gündüz avından en önemli farkı balık boyutlarıdır. Özellikle, gece avlarında yakalayacağınız balıklar gündüz avlarından daha iri olacaktır. Bunun ana nedeni gece derinlerden kıyıya doğru yaklaşan balıklarla birlikte, gündüz taş ve benzeri yerlerde yuvalanan balıkların beslenmek için açığa çıkmasıdır.
Gece avlarında gündüze göre daha seyrek balık çıkacaktır. Özellikle balon balıklarına gece avında daha az rastlarsınız. Tabi bu hiç balon balığı çıkmayacak anlamına da gelmez. Gündüz avlarınızda oltayı suya saldığınızda , küçük balıklar seri bir şekilde yemleri tüketirken, gece yemler daha uzun süre iğnede kalacağından büyük balık yakalama ihtimaliniz artacaktır.
Gece avlarının bir numaralı müdavimi mercanlardır. Oldukça tatmin edici büyüklükteki mercanlara gece rastlarsınız. Akdeniz bir çok mercan türüne ev sahipliği yapmaktadır. Onlardan birini tekneye çekmek ise sizin şansınıza kalmış.
Derisinin sertliği ve üzerindeki dikenlerin çokluğuyla bilinen ateş balıkları ise diğer bir gece balığıdır. Özellikle kayalık alanlarda karagöz ve melanurya aynı bölgelerde karşılaşacağınız balık türleridir.
Eğer sizin de oltanıza bir ateş balığı takılırsa iğneden çıkarırken oldukça dikkatli olmalısınız. Yine bu balığı derisiyle pişirip daha sonra etini ayırmakta fayda var. Çünkü pullarını temizlemeye kalkışmak sizi balığa soğutabilir.
Gece avlarında, gündüz avlarında göremeyeceğiniz bir çok farklı balık türünü de görmeniz mümkün.
Bu balıklar arasında müren balığı, lagos, gibi kaya altlarını mesken tutmuş balıklar olabileceği gibi, bize rastgelen bir deniz yılan balığı da olması muhtemeldir.
Gece avları için bu aylar oldukça zordur. Havanın soğuk olması nedeniyle aksiyonun da az olması hesaba katılınca, avlar bir çoğumuz için sıkıcı geçebilir.
Eğer gerçek anlamda bir balıkçılık macerası istiyorsanız ve soğuk bize işlemez diyorsanız siz de gece avını deneyebilirsiniz.
Rastgele…