Surf Casting

Surf Casting

6932
0
PAYLAŞ

Balıkçılık birçoğumuzun vazgeçilmez hobileri arasındadır. Bazen kendimizi o kadar çok kaptırırız ki, en zor zamanlarımızda bile balık malzemesi almak için bir bütçe ayırmaktan kaçınmayız. Çevremizde bir defa bile balık avlamamasına rağmen çok çeşitli ve pahalı balık avı malzemesi bulunan insanlara da rastlamamız mümkündür. Balık avcılığının birçok değişik yöntemleri olması ve her yöntemin ayrı bir donanım gerektirmesi, bu konuda çok büyük bir pazarın oluşmasına sebep olmuştur. Her başarısız balık avcılığı sonrası, yeni bir yöntem denemeye karar veren biz balıkçılar doğrudan av bayilerinin yolunu tutarız. Özellikle internet sayesinde her türlü bilgiye kolayca ulaşma imkanı sonucunda, yeni avlanma yöntemlerine yönelmemiz kaçınılmaz olmaktadır.

Ülkemiz balıkçıları için çok eski sayılmayan yöntemlerinden biri de surf casting olarak bilinen ve dalgaya karşı yapılan bir avlanma yöntemidir. Bu avlanma yönteminde denizin dalgalı olması çok önemlidir. Surf casting yöntemi adını da dalgadan alır. Özellikle kamış seçimi  konusunda bir özellik arz eden bu yöntemde hedef büyük balıktır. Her ne kadar surf castingin bilinen adı uzak atış ise de bu her zaman böyle olmaz. Bizim ne kadar uzağa atış yapmamız gerektiğini , dalganın kırılma noktası belirler. Atışımızı dalganın kırılma noktasında oluşan köpüklü bölgeye kadar yapmamız gerekir. Bunu mümkün kılan da kullanacağımız kamış ve olta makinesidir. Öncelikle kamışın tutma bölgesinin dayanıklı ve savurma esnasında kırılmayı engelleyecek bir yapıda olması gerekir. Makine seçiminde, misinanın kolay bolşalmasını sağlayacak yapıda olanlar tercih edilmelidir. Bu tür makinaların genellikle kafa yapısı hafif koniktir.

Bu kısa açıklamalardan sonra surf casting olarak bilinen ve genellikle kumsallarda uzak mesafe atışı gerektiren bu balıkçılık yöntemi hakkında sizleri kısaca bilgilendirmeye çalışalım.

Nasıl Bir Kamış Kullanmalıyım?

Surf Casting yönteminde kullanılan kamışlar genellikle avlak yerinin özelliğine göre farklılık gösterir. Kullanacağınız kamışların boyu 3.90-4.50 arasında ise bu genellikle sizin için yeterli olacaktır. Bu kamışlar teleskobik yada parçalı olarak imal edilir. Hangi kamış türünü kullanacağınızı, kullanım amacınız ve atış sitiliniz belirler.Antalya gibi kumlu bir kıyıdan surf balıkçılığı yaparken atış mesafesi kadar önemli bir hususta, doğru şekilde atış yapmaktır. Her zaman en uzağa atış en iyi avlanma anlamına gelmez.

Side Plajı

Seçilen kamışların tuzlu suya ve korozyona karşı dayanıklı olmasına dikkat edilmelidir. Bir çok önemli markanın (Daiwa, Shimano, Penn..) sizin deneyim ve bütçenize göre yüzlerce surf kamışı modelleri bulunmaktadır. Önemli olan sizin ihtiyacınıza cevap verebilecek kamışı seçmenizdir.

Surf kamışında güç ve hassasiyet ayrı bir önem arz eder. Bu özellikleri size sağlayacağı imkanla özellikle sığ plajlarda uzun mesafeler katederek, balık meralarına ulaşabilirsiniz. Ancak her zaman balıkların kıyıdan çok uzaklarda olacağı yanılgısına düşmemekte gerekir. Özellikle gece avlarında dalganın da etkisiyle ortaya çıkan deniz canlıları, balıklar için beslenme konusunda birer hedeftir. O nedenle büyük balıklar bile kıyıya yakın yerlerde bulunabilir.

Yeterince esnek olmayan bir surf kamışı bu konuda sizi yarı yolda bırakabilir. Surf kamışında öne çıkan diğer özelliklerde kamışın boyu, ortaya koyduğu güç, ağırlığı ve yapıldığı materyal olarak sıralanabilir. Bu unsurlar genellikle surf kamışının fiyatını da belirler.

Kamış Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Tuz ve kumları tatlısu ile yıkayın. Kamışı kurumaya bırakın, sonra kontrol edin kuruduğundan emin olunca diğer küçük bakım işlerine geçin. Kamışlarda sıkıntıya sebep oluşturacak yerler halkalar ve ek yerleridir. Bu bölgeler aşınma konusunda hassastır. Kamışların uç halkaları çoğu zaman bir yerlere çarpmaya müsait olması nedeniyle eğilir, bükülür veya kullanılmaz hale gelir. Bu sorunu yedek uç halkası ve bu işe uygun bir tutkalı olta kutunuzda bulundurarak çözebilirsiniz. Kamışlarda eklem yerlerinin çok hafif mumlanması bu bölgelerin aşınmamasını ve daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.

Surf Balıkçılığında Makine Seçimi

Surf makinelerinin özelliği uzun ve geniş bir kafa yapısının olmasıdır. Bu kafalar çok derin olmayan bir misina yuvasına sahiptir. Tüm bu yapısal özellikler misinanın makineden herhangi bir dirençle karşılanmadan daha az enerji kaybıyla boşalmasını sağlamaktadır. Standart makinelere göre en az %20-25 daha fazla salım sağlayarak istenilen mesafelere zahmetsizce ulaşmanızın yolunu açacaktır. Surf makinelerinin devri genellikle diğer makinelere göre daha düşüktür. Oysa yapısal olarak hiç te küçümsenemeyecek ebatlarda olan surf makinelerinin bir devirdeki misina sarım miktarı daha fazladır. Yapısal olarak sarımı daha güçlü hale getirmek için uzun kollara sahiptir. Surf makineleri özellik bakımından daha hafif yapıda imal edilmektedir. Ortalama yarım kilogram ağırlığıda kamış ile birlikte makine düşünüldüğünde, kurşun ilavesiyle, kullanıcıyı oldukça zorlayacaktır. Bu nedenle hem kaliteli hem de hafif surf makinelri elde etmek için, oldukça yüksek maliyetlere katlanılması gerekebilmektedir.

Surf Balıkçılığında Hangi Yemi Kullanmalıyım?

Surf balıkçılığında kullanılan yemlerde en önemli husus yemin uzun süre iğnede kalmasını sağlamaktır. Çoğu zaman iğnenin ucundaki yem düşmüş yada küçük balıklar tarafından bitirilmiş olduğu halde balık vurmasını beklemekteyiz. Yemin bulunup bulunmadığını anlamak için ise oltayı kıyıya çekmemiz gerekir. Surf balıkçılığıda oltayı genellikle uzak mesafelere attığımız düşünüldğünde bu işlem zaman kaybı olacaktır. Öncelikle yemin oltada uzun süre kalmasını sağlamalıyız. Bunu sağlayabilmek için ise iyi bir yem seçimine alternatif yem teli ve bait elastic kullanmaktır.

Gelelim kullanılabilecek yemlere;

Hedef balıklara göre yem seçimi surf balıkçılığında başarıyı artıracaktır. Surf balıkçılığında büyük balık peşinde olduğumuz için yemler de büyük ebatlarda olmaktadır.

Yaygın olarak kullanılan ve temin kolay olan ilk yemimiz karidestir. Çim çim karides olarak tabir edilen bu yem bütün halde veya sadece etli kısmı kullanılabilir. Ölü bütün karides kullanılacaksa kuruk ve kafa kısmını kopararak iğneye takın. Yapısı itibariyle taze olanlar iğneden kolay düşebileceği için bait elastic denilen yem ipiyle sarılmasında fayda vardır. Karidesin diğer bir kullanım şekli ise sadece et kısmının tuzlanarak daha dayanıklı hale getirilmesidir. Canlı olarak kullanma imkanınız varsa bu daha başarılı sonuçlar almanızı sağlayacaktır.

Yengeç ise çupranın avında size yeterli olacak bir yem olarak karşımıza çıkar. Çupranın yanında her türlü balığı yakalamanıza imkan veren bir yem türüdür. Küçük boyutlu yengeçler canlı olarak iğneye takılabileceği gibi eti çıkarılarakta kullanılabilir. Eğer sadece eti kullanılacaksa yine yem ipine ihtiyaç duyarsınız.

Kum piresi adı verilen küçük yengeçimsi canlılar da diğer bir surf balıkçılığı yemidir. Kumların içinde bulunan bu küçük canlıları bir kap içerisinde üzerine ıslak bir  bez örterek canlı tutabilir ve kullanabilirsiniz.

Boru kurdu dışı kumla kaplı ve ince bir zar içerisinde bulunan oldukça dayanıksız yapıda bir canlıdır. Bir çok balık türü için kullanabileceğiniz bu yemin canlı olması önemlidir.

Bir çok balığı kolay cezbedecek bir yem olan kalamar iğnede uzun süre dyanabileceği için yem duruyor mu kaygısı yaşamadan avlanabileceğiniz bir surf yemidir. Temini kolay ve dayanıklı olan bu yemi ince şeritler halinde keserek iğne boyutlarınıza göre ayarlayıp kullanabilirsiniz.

Gelelim benim favori yemime sülünez. Bir çok balık için lezzetli ve hayır diyemeyecekleri bir ete sahiptir. Bir nevi deniz kabuklusu olan sülünez taze olarak uzun bir süre muhafaza edilebildiğinden oldukça kullanışlıdır.

Bu yemlerin dışında istiridye, madya, çeşitli balıkların filetoları, (kolyoz, uskumru, tekir, ringa ve özellikle sardalya), teke, midye gibi alternatif yemleri surf balıkçılığında kullanabilirsiniz.

Burada sayılan yemlerin verimli olarak kullanılmasının şartı, canlı veya taze olmasıdır. Eğer bu mümkün değilse, uygun olanlar tuzlanıp, bir süre bekletilerek daha dayanıklı hale getirmek suretiyle de kullanılabilir.

Surf Casting Takımı

Bir çok çeşit surf casting takımı kullanmanız mümkündür. Bazen tekli bazen üçlü.. iğne olarak avlak yerinin özelliğine göre seçim yapılabilir. Genellikle 2-6 numara arası iğneler yaygın olarak kullanılmaktadır. Kurşun ise standart dip takımlarda olduğu gibi direk takılmak yerine kurşun klipsi vasıtasıyla kullanılır. Misina da ana beden için 100-130 cm aralığı yeterli olacaktır. Örnek olarak tek, iki ve üç köstekli takım şemaları fotoğrafta yeralmaktadır. Belirttiğim gibi takım konusunda seçenek oldukça fazladır. Faydalı olması umuduyla. Rast gele…

BİR CEVAP BIRAK