Tatlısu Balıkları

Tatlısu Balıkları

6495
0
PAYLAŞ

Tatlısu Balıkları

Bu kategoride çok sayıda balık bulunmaktadır. Bu bölümde bizim sularımızda karşılaşabileceğimiz başlıca balık türlerinden bahsedeceğiz.

TATLI SU KEFALİ

Akıntısı yüksek olmayan  nehirlerde, bu nehirlerin bağlantılı olduğu göllerde ve diğer akarsularda yaşarlar. Akarsularda yaşayan kefaller yumurtlamak için nispeten daha sıcak olan göllere yumurtalarını bırakmak için göç ederler. Akarsularımızda bir kaç tür kefal yaşamaktadır. Ekonomik değeri çok yüksek değildir.

AYNALI SAZAN

Bu balık türünde irice pullar vücudun her tarafını kaplamayacak biçimde asimetrik olarak bulunur. Pullar sırt yüzgeci boyunca ve diğer yüzgeçlerin vücuda bağlantı yerleri çevresinde yoğunlaşır. Doğa sazanı olarak belirtebileceğimiz sazana göre daha kısa ve sırt yüksekliği fazladır. Tatlı suların balıklandırılmasında en yaygın kullanılan türdür. Eti lezzetlidir, genellikle taze olarak tüketilir. Kızartması, buğulaması, pilakisi yapılır.

YAYIN BALIĞI

Bu balık türü uzunca bir yapıya sahiptir. Pul bulunmaz ve derisi kaygan bir yapıdadır. Basık ve büyükçe bir kafa yapısı vardır. Ağız çok büyüktür ve yanlarda bıyıklar bulunur. Bulunduğu ve yaşadığı ortam şartlarına göre değişken renklere sahiptir. Genellikle grimsi renkler hakimdir. Ortalama 1-1.5 metre boy ve 10 kg ağırlığındadır. Beş metre ve 300 kiloya kadar büyüyebilmektedir. Kılçığı az ve leziz bir balık türüdür.

YILAN BALIĞI

Yılana benzer silindirik bir yapıya sahip olması nedeniyle bu adla anılır. Boyu 1. 5 metre, ağırlığı 4 kg kadardır. Sırt kısmında ve altta bulunan yüzgeçleri kuyruğa kadar uzar.Günümüzde bir çok türü yaşamaktadır. Bu türlerden sadece bir tanesi tatlı sularda yaşar onlarda yumurtlama dönemi denize iner. Çoğu türün pulu yoktur. Eti çok lezzetli, besin değeri yüksek olan bu balıkların ekonomik değeri çok yüksektir. Yılan balıkları taze, donmuş, füme, marinat ve konserve olarak değerlendirilir.

PULLU SAZAN

Göl ve debisi düşük akarsularda yaşayan bu balık uzun bir gövdeye sahip suyun diplerinde yaşayan bir türdür. Akdeniz ve Güneydoğu bölgesi hariç ülkemizin her bölgesinde yaşam alanı bulur.Pulları iri olmakla birlikte pulsuz türleri de bulunur.Dişleri yoktur ve bitki, solucan, böcek larvaları ile beslenirler.

Sürüler halinde dolaşan bu balıklar dipleri karıştırarak besin ararlar. Suyu bulandırır ve hızlı hareket kabiliyetine sahiptirler. Kılçıklı bir balık olması nedeniyle küçük olanlar pek tercih edilmez.

TURNA

Ördek gagasını andırır bir buruna sahip olan bu balık, kuvvetli dişlere ve bulunduğu ortama göre farklılık gösterebilen bir renge sahiptir. Eğer balığın yaşadığı bölge otlu ise rengi de yeşile çalar. Sırt kısmı koyu yeşil ve bölgeye göre sarımsı renge dönüşen bir yapısı vardır. Turnanın alt kısmı beyaza yakın olur. Dişi olanlar erkeğe göre daha iridir. Avcı bir balıktır. Eti beyaz ve sert olmasına rağmen lezzetlidir.

SUDAK

Sivri bir başa ve uzun bir yapıya sahiptir. İyi gelişmiş sivri uçlu köpek dişlere sahiptir. Vücudu seyrek pullarla örtülüdür. Koyu renkli enine bantlar bulunur. Bu bantlar balık yaşlandıkça silinmeye yüz tutar. Yüzgeçleri üzerinde şeffaf siyah benekler vardır.

TATLI SU LEVREĞİ

Vücudu yanlardan hafif basık bir yapıdadır. Yan taraflarında geniş çizgiler vardır. Kambur olan sırttan kafaya doğru bir eğim vardır. Sırt yüzgeçleri birbirine yakındır. Maviden yeşile, griden kahverengiye birçok renk geçişleri vardır. Eti değerlidir.

KIZILKANAT

Kızılkanat, sazangiller familyasına ait bir tatlı su balığı türüdür. İç sularımızın birçoğunda bulunur. Adını kanatlarının kırmızı renkte olmasından alır. Kafa ve ağzı balığa göre küçüktür. Vücudunun tamamı pullarla kaplıdır. Bu balık su yüzeyinde gezen böcekleri, larvaları ve kabuklu küçük hayvanları yer. Yüzeye yakın gezmesi hem sıcağı sevmesine hem de yüzeyde bulunan canlılarla beslenmesine bağlıdır. Yüzeye yakın gezinmesi fly balıkçılığını da mümkün kılar. Havaların soğumasıyla birlikte derinlere çekilir. Ortalama 15-30cm arası boya ve 200-400gr ağırlığa sahiptir.

SOMON (Som)

Somon balığı omega 3 açısından zengin,  besleyici, yağlı ama lezzetli bir balıktır. Som balığı olarak ta bilinir. Çok uzun mesafeli göçler yapar. Bu balıklar göçmen yaşamı sürer ve hem denizde hem de tatlı suda yaşarlar. Denizlerde yaşayan bu balıklar yumurtlama döneminde nehirlerin kaynağına doğru uzun mücadelelerle yol alır. Bu balıklar oldukça çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Demir kafa somonu, Kırmızı somon, Kral somonu,Köpek somonu, Gümüş somonu gibi türleri vardır.

KADİFE BALIĞI

Yeşil sazan olarak da bilinen fazla hareket etmeyen yavaş akan suların dip kısımlarında yaşayan bir sazan türüdür. Küçük pullu ve kaygan yapılıdır. Bıyıkları vasıtasıyla  dip kısmı karıştırarak bitki köklerini, solucanları, larvaları ve tohumların kök bölgesini kazıyarak çıkartıp beslenirler. Hava sıcaklığı artarsa kendilerini çamura gömerler. Kuyrukları ve derisi kalındır. Eti lezzetlidir. Avı sazanda olduğu gibidir. Kıyıdan olta ile kurt ve solucan takılarak avlanılabilir.

ÇAPAK BALIĞI

Çapak balıkları genelde ırmakların durgun kısımlarında ve göllerde bulunur. Suyun dibindeki besinli çamurun yakınında küçük sürüler halinde yaşarlar. Sivrisinek kurtçukları, çamur solucanları, midyeler ve sülükler gibi hayvanları yiyerek beslenir. Dudak yapısı bunları avlamaya uygun dışa doğru çıkıntılıdır. Sırtı hafif yeşil, kahverengi, sarı ya da siyaha çalar. Türkiye’de Batı Karadeniz, Marmara ve Ege bölgelerinin tatlı sularında bulunur.

DERE PİSİSİ

Vücut üstten ve alttan yassılaşmıştır. Gözler vücudun sağ tarafındadır. Üst kısmı koyu renkli, kısmen kahverengi, koyu noktalı, alt tarafı ise beyazdır. Vücut küçük pullarla kaplıdır. Pisi balıkları, yeterli miktarda yiyecek buldukları kumlu deniz tabanlarında yaşayan yassı balıklardır. Yumurtlamak üzere göç ederler. Büyüklüğü ortalama 20-25 cm dir.

ALABALIK 

Tatlı su balıklarının en lezzetli olanıdır diyebiliriz. Temiz ve soğuk sular yaşam alanıdır. Su ne kadar soğuk ve temizse o kadar lezzeti artar. Eti beyazdan turuncuya doğru değişim gösterir. Türüne göre siyah ya da kırmızı benekler içerir. Som ailesinden olan alabalık yumurtlama döneminde suyun kaynağına doğru göç eder. Bu göç sırasında bir kısmı yırtıcılara yem olur. Besin değeri yüksek olan alabalığın bilinen 10 kadar türü vardır. Ortalama 20-30 cm ve 200-300 gram olanları sofralarımıza gelir. Bu balıklar birkaç kiloya kadar büyüyebilir. Oldukça saldırgan ve hareketli bir balıktır ve avlanması zordur. Derisi kaygan yapıdadır. Kurt, solucan, su yüzünde gezen böcek ve sineklerle beslenir. Ayrıca kendi türü de dâhil küçük balıklarda besinleri arasında bulunur. Bilinen birkaç türü: Gökkuşağı Alabalığı, Göl Alabalığı, Dağ Alabalığı, Dere Alabalığı

 

BİR CEVAP BIRAK