Tuzlu Su Balıkçılığı İçin İğne Seçimi
Balıkçılığın temellerinden biri de iğne seçimidir. Kullanacağınız iğneyi seçmek için, büyüklük, tip, dayanıklılık gibi bilmeniz gereken bazı hususlar vardır. İğneler, sizi seçim konusunda sıkıntıya sokacak çok geniş bir yelpazeye sahiptir. İğne seçimi konusunda size rehberlik edecek temel unsur, avlayacağınız balığın türü ve kullanacağınız avlanma tekniğidir. Bu hususlar, önemli ölçüde iğne seçiminizi etkileyecektir. Bu yazımızda ideal iğne seçiminde genel bir değerlendirme yapacağız.
Kullanacağımız iğnenin, büyüklüğünün tespitiyle başlayalım. İğne küçüldükçe, yakalayabileceğimiz balığın yelpazesi artacaktır. Çünkü büyük balık, küçük iğneyi de alabilir ama küçük balık büyük iğneyi alamaz. Küçük iğneyle yakalayacağınız balığı yüzeye çekebilmek için ise, iğne kalitesi devreye girer. Yeterince kaliteli olmayan iğneyi, büyük balık açarak kurtulacaktır. İğnenin büyüklüğünü etkileyen diğer bir husus ise balığın ağız yapısıdır. Küçük ağızlı balıklar için, ağız büyüklüğüne uygun iğne seçmeliyiz. Kullanacağınız yem iğneye uygun olmalıdır.
İğne seçiminde her zaman, kendini kanıtlamış, markalaşmış ürünleri tercih ediniz. Burada ödeyeceğiniz biraz fark size fazlasıyla dönecektir. Eğer yeterli bilgiye sahip olmadan bir balıkçıya girerseniz, yanlış yönlendirmelere maruz kalabilirsiniz. Buralarda, genellikle müşteriler en iyi iş yapacak malzemeden ziyade, kar marjı en fazla ya da stokta çok bulunan ürünlere yönlendirilirler. Bu iki durum da sizin aleyhinize olacaktır. Oysa biz, en iyi seçimi yapma amacındayız. Bu da yeterli bilgi ile mümkündür.
İğnelerin bir diğer özelliği de kısa ya da uzun sap olmasıdır. Uzun sap iğneler, balıktan daha kolay çıkarılır ama büyük balıklarda çabuk açılır. Kısa sap iğneler ise daha dayanıklıdır fakat, çoğu zaman balık tarafından yutulacağı için çıkarması zor olacaktır. Eğer büyük balık avlıyorsanız kısa sap kullanmanızda fayda var. Küçük balıklar için ise uzun sap idealdir.
Gelelim iğnemiz düz mü olsun? Çapraz mı? Sorusunun cevabına. Çapraz iğneler, düz iğnelere göre balığa daha kolay saplanır. Balıkçılığa yeni başlayanlarda genel kanı çapraz iğne kullanmak gerektiğidir. Düz iğneler ise, çapraz iğnelere göre canlı yem kullanmada daha kolaydır. Canlı yemi çok yıpratmaz ve daha uzun süre canlı kalmasını sağlar.
Tüm bunlardan da anlaşılacağı gibi, iğnelerde çok fazla alternatif vardır. Bu alternatifleri ortaya çıkaran diğer hususlar ise, delikli pala olması, yapıldığı materyal türü, fosforlu olması ve sayabileceğimiz bir sürü etken… Siz hedef avınızın türünü, tahmini ebadını, kullanacağınız yemi (tavuk göğsü öneririm), belirledikten sonra iğne seçiminiz zor olmayacaktır.
Kullanacağınız malzemelerde, görünüşe değil kaliteye önem verin. Neticede, balık oltaya gelirken görsellik aramaz.
Olta iğnesi konusunda kafamızı karıştıran bir diğer hususta iğne numaralarıdır. Acaba numaralar büyürken iğne büyür mü? Küçülür mü? Aslına bakarsanız bunun cevabı, ikisi de olacaktır. Çünkü numaralandırma da iki tip iğne vardır. İnce ve kalın iğneler.
İnce İğneler: 1 numaradan başlayıp, 16 numaraya kadar gider ve numara büyüdükçe iğne küçülür. Biz genellikle bu iğnelerin 4-10 aralığını kullanırız. 10 numaradan sonrası sinek iğne olarak adlandırılır ve çok küçüktür.
Kalın İğneler: Bu iğneler ise 1 den başlayıp 19 numaraya kadar gider. Numaralar büyüdükçe iğne de büyür.
Bu makalenin, balıkçıya gittiğinizde iğne seçiminde, size faydalı olacağını umuyorum. Bu konuda merak ettiğiniz ve makalede yer almayan konularda yorum bırakırsanız yardımcı olmaya çalışırım. Rast gele.