Zargana Avı
Zargana avı yapacak kişinin öncelikle bir zargana topu alması gerekir. Zargana topunun 1.5 metre ilerisine tek iğne takılır.Bu iğne genellikle 5 veya 6 numara uzun pala mustad iğne olmalıdır. Avdan iyi sonuç almak için bu önemlidir.
Misina 30 mm ve daha aşağısı olmalıdır. Ben 28’lik kullanırım. Zargana çeşitli yörelerde ipek ve farklı yöntemlerle avlanırsa da Akdeniz’de tek yöntem küçük gümüş veya aterinadır; yani canlı yem…
Canlı yem tutmak büyük balık tutmaktan daha zordur. Bir gün öncesinden avlak yerimize, denizle bağlantısı olan büyük oyuklara yemlerimizi atarız. Yemleri tutmak içinde yuvarlak büyük kepçelere, yemleme yaparak küçük balıkların içine girmesini sağlarız.
Yem olarak kullanacağımız balıklar yolda ölmesinler diyede küçük pilli akvaryum motorları kullanıyoruz.
…av gününün çok dalgalı olmaması gerekir..zira zargana dalgalı denizi sevmez.
Küçük canlı balıkları sırt yüzgecinin dibinden takarak atarız…(atarken kamışın gelişine atmak lazım eğer sallayarak atarsak yem düşebilir.)
Attığımız canlı yemi, zargana önce hemen ısırarak öldürür; sonra etrafında dolaşmaya başlar. Bir müddet sonra da yemi alır ve ağzında bekletir. O sırada topu çekmemek gerekir.
Zargananın yemi aldığını hissedince 1 den 10 veya 15’e kadar sayarak topun kaybolmasını bekleriz. Top kaybolunca balık kıyıya çekilir ve dışarı alınır.
Kesinlikle yemi yuttuğundan solungaçtan girerek iğne çıkartılır. Akdeniz bölgesindeki zarganalar büyük ve bir hayli kalındırlar.
Yaşam alanları sakin, güzel, geniş dalgasız koylardır. Küçük balık sürülerinin çok olduğu bölgelerde, fazlasıyla bulunurlar.
Yazar:Mehmet DEMİRÖRS
Kaş/ANTALYA
Mehmet Bey güzel bir yazı eline sağlık.