Zıpkınla Balık Avı İpuçları: En iyi dört ipucu

Zıpkınla Balık Avı İpuçları: En iyi dört ipucu

6846
0
PAYLAŞ
agason

Zıpkınla balık avcılığı, balıkçılığa farklı ve heyecanlı bir yorum getirir. Diğer avcılık türlerine göre, barındırdığı riskler nedeniyle heyecan katsayısı daha fazladır. Az da olsa ölümle sonuçlanabileceği gibi birçok sağlık sorunlarına yol açabilecek bir sportif balıkçılıktır. Uzmanlık ister. Diğer avlanma yöntemlerinde birkaç malzeme alıp balık avlanmaya çıktığınızda, acemiliğinizden dolayı en fazla ya takım kaybedersiniz ya da boş dönersiniz. Zıpkınla balık avında ise acemiliğe yer yoktur. Neticesinde bu işi yapmak için suyun tabanına ineceksiniz. Meydana gelebilecek küçük bir kaza, bir balık sokması, vurgun yemek ve benzeri birçok olay sizin sağlığınızı tehdit eder. Bu olumsuzlukların yanında sizin yeteneklerinizi su altında sergilemenize olanak sağlayan mükemmel bir balıkçılık sporudur. Bildiğimiz balıkçılık, dalış ve av gibi üç sporun bir araya geldiği zıpkın avı imkanı olan herkesin denemesini tavsiye edebileceğim bir spordur. Aslına bakarsanız zıpkın bizim bildiğimiz ok/yay ekipmanının başka bir versiyonu gibidir. Ok atmayı iyi bilen biri biraz dalış çalışmasıyla iyi bir zıpkıncı olabilir. Öncelikle eksiksiz olarak kullanacağımız dalış malzemelerini temin etmeliyiz. Bu malzemeleri daha önceki makalelerimizde açıklamıştık.

Zıpkınla balık avında uygulanan bazı teknikler vardır. Bu teknikler, sizin balık avında iyi sonuç almanızda etkili olacaktır. Balık avıyla denizin altındaki eşsiz dünyayı bir araya getiren bu sporun başlıca teknikleri şunlardır.

Teknik  1: Kaçamak yanaşın,

Denizin dibinde balığa karşı denizin bir parçası, onlardan biri gibi yaklaşın. Aslına bakarsanız balıklar ağır hareket eden nesnelerin çok ta farkında değillerdir ama, suyun içindeki her türlü titreşimi hissederler. Siz çok ani ve yoğun bir titreşim oluşturmazsanız, balıklar da onlara yaklaşmanıza müsaade edeceklerdir. Bu da av sırasında, yavaş yavaş ve düzgün hareket etmeniz gerektiği anlamına gelir. Herhangi hızlı bir hareket uzaktaki balıkları korkutarak, sizden daha da uzaklaşmalarına neden olacaktır.

Teknik  2: Ağırlık kemeri kullanın

Bilindiği üzere denizin kaldırma kuvvetine bedenimiz karşı koyamaz ve suyun tabanına inmemiz mümkün olmaz. Eğer dalış pozisyonu alıp dalışa geçersek ayak hareketleriyle suyun tabanına ineriz. Bu esnada, hareket etmek zorunda kalacağımız için çevremizde bulunan balıkların ürkerek uzaklaşmasına neden oluruz.

Daha kolay dalış yapmak için, ağırlık kemeri kullanmalıyız. Bu ağırlık bizi, çok bir gayret sarf etmeden dibe doğru çekecektir. Biz de hem nefes konusunda he de güç konusunda rahatlayacağız. Eğer agaşon tekniği (bekleme tekniği olarak anılır, zeminde, uygun bir yere yatarak hareketsiz bekleyerek yapılan bir av türü)uygulayacaksak ağırlık kemerinin önemi daha da artacaktır.

Teknik  3: Tarama

Yukarıda bahsettiğimiz hazırlıkları yaptıktan sonra, tarama tekniğini kullanabiliriz. Bu teknikte ağırlık kemeri ve dalış kıyafeti önemli yere sahiptir.  Kamuflaj sağlayacak bir dalış kıyafeti ve ağırlık kemerimizi taktıktan sonra, suyun tabanına iniyoruz. Bu arada ağırlık ,bizim hiçbir hareket yapmadan suyun tabanında kalmamızı sağlar. Aksi takdirde ellerimiz ve ayaklarımızla tabanda kalmak için hareketler yapmamız gerekecektir.Balıklara tedirginlik verecektir.

Tarama tekniğinde esas olan ellerimizin yardımıyla, ayak hareketi olmadan denizin tabanında ilerlemektir. Bu esnada bazı riskler ortaya çıkacaktır. Keskin kayalar, bazı bitkiler ve en önemlisi elinizde taşımak zorunda olduğunuz zıpkın. Taşıdığınız zıpkının silah olduğunu kesinlikle unutmayın. Tararken, kurşunların taşlara sürtünerek ses çıkarmasına engel olun. Özetle, çok dikkatli bir şekilde hedefinize yaklaşarak, en iyi atış için pozisyon kollayın.

Teknik 4: Yavaş hedefle  

Son olarak balığa yaklaşırken ve ateş ederken, paniklemeden aceleye getirmeden yapmamız lazım. Zıpkınımızın menzilini ve hangi mesafeden hedefi vurabileceğimizi iyi bilmemiz gerekir. Zıpkın avcılığında acelecilikten ya da panikten atılan zıpkının balığa ulaşmadığı, henüz zıpkın şişi gövdeden ayrılmadan, balığın ortadan kaybolduğu örnekler çoktur. Denizin dibinde kuma gömülerek avlanan canlıların av yöntemi size örnek olsun. Kamuflaj, sabır sessizlik ve son hamle….

Balığı vurduğunuzda hızlı, bir hareketle balığın baş kısmından tutarak yüzeye çıkararak, zedelemeden, işkenceye dönüştürmeden  balık dizgi telimize takalım.

 Sonuç olarak;

Unutulmamalıdır ki, biz aklımızla yaratıldığımız için her türlü hile ve akıl oyunlarıyla diğer canlılara üstün gelme kabiliyetimizi acımasızca kullanmamalıyız. Teknolojinin bize bu gibi birçok imkanı sunduğu ortadadır. Bu spor adından da anlaşılacağı gibi sportif balıkçılık. Bu tanıma uyan bir yaklaşımla balıkları korumak, yasak türleri avlamamak, avlanma limitlerine ve miktarlarına uymak bizi gerçek bir sporcu yapar.

Denizin eşsiz sunumunun tadını çıkarın. Bu spor üzerine birçok yazı yayınlanmıştır. Farklı doğrular ileri sürülmüştür. Zıpkınla balık avına karar verdiniz ise kesinlikle bu işi amatörce yapmayın. Bol şanslar ve güvende bir av temennisiyle…

BİR CEVAP BIRAK